Hyundai heeft batterijen tekort om aan vraag Ioniq te voldoen

Bron: Patrick Smeets                  www.dutchcowboys.nl

Hyundai heeft een probleem: de Ioniq Electric is razend populair in thuisland Korea, zo populair dat het autobedrijf niet genoeg batterijen bij elkaar kan rapen om aan de vraag te voldoen.

Ze hebben vermoedelijk onderschat hoe veel mensen de auto wilden hebben, want de eerste order van het bedrijf voor batterijen bij leverancier LG Chem was maar voor 7000 stuks. Daar zijn ze al lang doorheen en inmiddels is er een wachtlijst van ongeveer vijf maanden voor de nieuwe elektrische vehikels. Dat zijn nog geen Tesla Model 3-wachtlijsten, maar toch.

Hyundai is niet de enige die moet wachten op hun batterijen: de populariteit van elektrische voertuigen heeft een grote vlucht genomen in Korea omdat de lokale overheden allerlei EV-wedstrijden hebben gehouden die de koorts hebben aangewakkerd.

Low battery warning

LG Chem heeft de grootste moeite om genoeg batterijen te maken voor Hyundai en andere automakers. De batterij blijkt sowieso de bottleneck te zijn voor veel automakers en de investering van Tesla in de Gigafactory, die inmiddels al meer dan duizend man aan het werk heeft om batterijen te bouwen. Die fabriek is pas tegen 2020 op volledige oorlogssterkte en dan moeten er ongeveer 10.000 mensen werken.

Dat zet ze in de fortuinlijke positie dat ze klaar zijn om de duizenden orders voor de Model 3 op tijd te voorzien van batterijen, terwijl andere makers struggelen met dat gedeelte van de elektrische auto.

Net zoals er eigenlijk niet genoeg fabrieken zijn in de mobiele markt om OLED-schermen te maken, zit de batterijmarkt ook met beduidend meer vraag dan aanbod. Hopelijk zal dat de introductie van de elektrische auto’s niet al te lang gaan tegenhouden, want de vraag is nog relatief laag – wat moet dat worden als het echt loos gaat?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*