In 2019 praten alle Volkswagens met elkaar (en mogelijk anderen)

Door: Ilona Braam             www.want.nl

Nu steeds meer automakers bezig zijn met technologieën om voertuigen helemaal autonoom te maken, is het van groot belang dat de auto’s onderling kunnen communiceren. Volkswagen bereidt zich hier alvast op voor en heeft aangekondigd dat in 2019 alle Volkswagens standaard uitgerust zullen zijn met pWLAN support. Via deze draadloze standaard zullen de volkswagens tot op 500 meter met elkaar kunnen communiceren en elkaar verkeersinformatie doorgeven.

pWLAN is open standaard, dus niet gelimiteerd tot Volkswagens

Omdat pWLAN een open standaard is zouden de Volkswagens echter met veel meer partijen kunnen communiceren dan alleen maar onderling. Ook voertuigen van andere automakers zouden met de technologie uitgerust kunnen worden om het netwerk aan communicerende auto’s uit te breiden.

Ook elementen uit infrastructuur doen mee aan communicatie

Volkswagen wil het echter niet alleen laten bij communicatie tussen voertuigen. Er zijn namelijk nog veel meer elementen die van belang zijn in het verkeer. Daarom is de automaker ook bezig met een plan om verschillende onderdelen van de infrastructuur, zoals bijvoorbeeld stoplichten, ook uit te rusten met de pWLAN technologie. Op deze manier kunnen deze ook meedoen aan de informatiestroom.

Nederland, Duitsland en Oostenrijk doen ook mee met de pWLAN implementatie

Volkswagen is echter niet de enige die zich met zulke projecten bezighoudt. Infrastructuurbeheerders in Nederland, Duitsland en Oostenrijk hebben al aangekondigd de voertuigen, welke bij wegwerkzaamheden worden gebruikt, ook ondersteuning te geven voor de pWLAN technologie. Op deze manier zouden behoorlijk wat botsingen voorkomen kunnen worden.

Altijd op de hoogte van verkeersomstandigheden

Wanneer alle elementen op de weg met elkaar verbonden zijn, zouden er in principe nog nauwelijks ongelukken plaats moeten vinden. Informatie over files, naderend onweer en andere gevaren op de weg zouden altijd tijdig doorgegeven moeten worden. Op deze manier zou er alleen iets mis kunnen gaan wanneer de zelfrijdende auto’s stuk zijn en hun werk niet goed doen. Of wanneer het systeem gehackt wordt..

In ieder geval lijkt het erop dat we eerder dan gedacht ons in een hele nieuwe wereld zullen bevinden van zelfrijdende en onderling communicerende auto’s. Volgens een nieuwe Bloomberg voorspelling zouden in 2040 meer dan de helft van de auto’s op de weg elektrisch zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*