Indiase trein voorzien van zonnepanelen

Bron: www.msn.com

De Indiase spoorwegmaatschappij Indian Railways heeft vrijdag in de voorsteden van New Delhi een eerste trein ingehuldigd waarvan het dak bedekt is met zonnepanelen.

Zelfs indien de locomotief nog steeds op diesel rijdt, laat de energie die dankzij de zonnepanelen wordt gerecupereerd toe om de elektriciteit te genereren die nodig is om naast de verlichting in de trein, ook de ventilators en de aankondigingsborden te laten functioneren. Dat gebeurde tot nog toe dankzij een dieselgenerator.


Indian Railways hoopt zo op jaarbasis 21.000 liter diesel te kunnen besparen. Een druppel op een hete plaat in vergelijking met de 2,6 miljard liter die de spoorwegmaatschappij jaarlijks verbruikt en die 70% van zijn totale brandstofuitgaven voor zijn rekening neemt. Het bedrijf denkt dankzij de zonnepanelen ook zijn CO2-uitstoot met 9 ton te kunnen reduceren.

Het bedrijf beschikt over een specifiek departement dat focust op onderzoek naar alternatieve energiebronnen voor het treinverkeer. Naar verluidt was het geen sinecure om zonnepanelen te installeren op het dak van een trein die snelheden tot 80 km per  uur haalt.

In 2015 had India in de stad Cochin in het zuiden van het land de eerste luchthaven ingehuldigd die voor zijn energiebehoefte volledig op zonne-energie vertrouwt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*