Wordt Team Delft weer wereldkampioen zonneracen?

Door: Jolijn Mes             www.bnr.nl

De nieuwste zonnewagen Nuna9 is een racemonster. Hij wordt straks gepresenteerd, en het studententeam uit Delft hoopt er in oktober opnieuw wereldkampioen mee te worden in de Solar Challenge: 3000 kilometer door Australie op zonne-energie.

Volgens Tim van Leeuwen, oud-coureur van de Nuna8, en ook betrokken bij de Nuna9, gaat de 9 opvallend genoeg minder snel van de 8: ‘De organisatie brengt elke twee jaar nieuwe regels uit en de grote verandering dit jaar is dat het zonnepaneel ongeveer dertig procent verminderd is in grootte. Dus er komt minder energie binnen.’

Topteam

Het Delftse team is vrij goed: ze hebben zes keer gewonnen en de twee keer dat ze niet wonnen, werden ze tweede. Volgens Van Leeuwen ligt dat aan twee zaken: ‘Er zijn een stuk of vijf echte topteams. Het verschil met de middenmoot is dat de topteams hun studenten fulltime aan de auto’s laten sleutelen.’ En het tweede element? ‘Een stukje Delftse lef, bluf en inventiviteit.’

Vier jaar geleden wist het Solar Team deze inventiviteit goed in te zetten. Van Leeuwen: ‘Je mocht zes vierkante meter zonnepaneel gebruiken, maar die panelen gaan per hele cel. Je hebt dus altijd een klein stukje over. Het team van vier jaar geleden had in hun auto bakken gelegd met hele kleine zonnecellen met daar boven kleine loepjes die het zonlicht concentreerden. Bij elke stop werden die bakken uit de auto gehaald waardoor veel meer zonlicht gevangen kon worden dan door de concurrentie.’

Dit jaar zijn de nieuwe regels dus dat de zonnepanelen minder groot mogen zijn en de coureur nog maar de enige is die de auto mag aanraken tijdens de pitstop.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*