Is de daling in verkoop van hybride auto’s nu structureel?

Bron: http://www.dutchcowboys.nl/

De flinke daling in de verkoop van hybride auto’s is inmiddels structureel te noemen, zo heeft de autobrancheorganisatie Bovag tegenover leasebedrijf crocolease.nl laten weten.

De jarenlange populariteit van deze auto’s in Nederland was voornamelijk te danken aan de gunstige fiscale regels voor zakelijke rijders, maar dat veranderde in 2015 door een aangepaste wetgeving.

Nu er over de hybride auto gewoon 22% bijtelling betaald moet worden, valt de plug-in uit de gratie: het aandeel daalde van ruim 12% in 2015 naar nog maar 5%. Ondertussen maakt de volledig elektrische auto voorzichtig zijn opmars.

Tussenfase

Volgens Bovag is de plug-in hybride auto altijd al een soort tussenfase geweest. Nodig voor de overgang van een normale brandstofmotor naar een volledig elektrische aandrijving.

Daar komt bij dat de aanschafprijs hoger is dan een vergelijkbare conventionele benzine- of dieselauto en ook de fiscale voordelen voor zakelijke rijders zijn afgeschaft. Alleen de volledig elektrische auto krijgt nog een lage bijtelling van 4 procent. Voor alle andere auto’s geldt het tarief van 22 procent, ook voor hybride auto’s.

Gesubsidieerde benzineauto

De belangrijkste reden om de lage bijtelling op een hybride auto te schrappen, is dat de auto niet zo schoon is als werd gedacht. Hybrides kunnen volledig elektrisch rijden, maar dat gebeurt alleen wanneer de automobilist zijn autooplaadt. Iets dat in praktijk maar nauwelijks gebeurde, daardoor waren de plug-ins een soort gesubsidieerde benzineauto’s.

Elektrische auto

De markt voor de volledig elektrische auto groeit. De verkoop van de elektrische auto’s is dit jaar flink gestegen, tot ruim 3.200 stuks in de eerste helft van dit jaar. Dat is meer dan in heel 2015 en al zo’n 80% van het verkoopniveau in heel 2016. Op het totaal aantal verkochte auto’s vertegenwoordigen de elektrische auto’s nu 1,4% marktaandeel, maar de verwachting is dat dit snel gaat toenemen zodra er meer modellen van grote fabrikanten op de markt komen, tegen redelijke prijzen en met een grote(re) actieradius.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*