Sono Sion haalt energie uit de zon

Bron: autovandaag.nl

De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden volgen elkaar snel op. Zo werd in München de Sono Sion onthuld, een elektrische auto vol met zonnecellen.

Het gaat in dit geval om een 4,11 meter lange vijfdeurs die 1,79 meter breed is en met 1,68 meter hoogte een soort van ruimtewagen genoemd mag worden. Het ontwerp is niet bepaald opwindend, maar het gaat vooral om de gebruikte techniek. Bijna de volledige carrosserie bestaat uit zonnecellen. De panelen op het dak en de motorkap worden direct door de zon beschenen, die op de zijkanten kunnen ook indirect energie uit de zon halen.

Weersomstandigheden

De opbrengst van de zonnepanelen varieert sterk en is afhankelijk van de weersomstandigheden. In de zomer met volle zon kan de auto 29 kilometer per dag op puur zonne-energie rijden, maar in de winter is dat nog maar 4 kilometer. Natuurlijk beschikt de Sono Sion over een batterij die extern kan worden opgeladen. Bovendien werkt die batterij twee richtingen in, waardoor ook externe elektrische apparaten op de auto aangesloten kunnen worden.

Echte kilometers

De vijfdeurs biedt een 109 pk sterke elektromotor en een batterijcapaciteit van 30 kWh. Daarmee zou een actieradius mogelijk zijn van 250 kilometer. Volgens de fabrikant gaat het hier om echte kilometers en niet de weinig realistisch NEDC-norm. Een groot voordeel is dat de Sion met een gewicht van 1.400 kg voor een elektrisch voertuig van deze afmetingen relatief licht is.

Productie

Het dashboard kent een klein en een groot scherm. Over de breedte loopt een vrolijk ogende groene baan dat bestaat uit mos dat wordt ingezet als filter voor de klimaatbeheersing. Is dit ‘filter’ vuil, dan kan het gewoon in de compostbak gegooid worden.

Er wordt gewerkt aan serieproductie, maar de jonge ondernemers die de Sion ontwikkeld hebben, willen dat niet op eigen houtje gaan doen. De prijs zou rond de 20.000 euro bedragen inclusief de batterij. Daarop hebben al 5.000 enthousiaste kopers zich gemeld.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*