Lelystad krijgt duurzame parkeerplaats

Bron:  www.groen7.nl

Verantwoord parkeren, met energietransitie en CO2-reductie als sleutelwoorden. En dat in Lelystad.

Dat de duurzame parkeerplaats te vinden zal zijn in de Flevopolder is niet eens zo heel erg verrassend. Er wordt gewerkt aan Lelystad Airport, het vliegveld dat de druk op Schiphol wat moet verlichten. De auto is een veelgekozen vervoersmiddel om op een vliegveld te komen, dus het aanleggen van grote parkeerplaatsen is onvermijdelijk. Als die er toch moeten komen, dan kan dat net zo goed in één keer duurzaam gebeuren.

Verschillende partijen hebben hiervoor in Lelystad de handen ineen geslagen. Onder andere de provincie Flevoland, Pontis Engineering, Eneco en laadpalenfabrikant Alfen werken samen. Het project wordt PowerParking genoemd. De parkeerplaats bij Lelystad Airport en Businesspark zal rijkelijk worden voorzien van laadpalen en wordt voor een deel overkapt met zonnepanelen. De opgewekt energie wordt gebruikt om de geparkeerde auto’s mee op te laden en de openbare verlichting te doen branden. Overtollige energie zal worden opgeslagen in batterijen.

De laadpunten op de parkeerplaats worden aangesloten op het publieke gelijkstroomnet. Dit is kortgeleden door Alliander aangelegd als proefproject. Op deze manier gaat er geen energie verloren door het omzetten van de energie van wisselstroom naar gelijkstroom. De draagconstructie van de zonnepanelen is van lichtgewicht composiet, zodat een minder zware fundering nodig is.

Het project is in januari dit jaar van start gegaan. Er is ook een getest met een kleinschalig model op de TU Delft. Bij deze parkeerplaats komt namelijk de nodige techniek kijken. Er is een compleet energiemanagementsysteem dat bepaalt waar de opgewekte energie naartoe gaat en waar er geladen danwel opgeladen moet worden.

Het project profiteert van 1,2 miljoen euro subsidie van de Europese Unie en 0,5 miljoen subsidie van de provincie Flevoland.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*