Vliegtuigen zonder piloot kunnen miljarden opleveren

Door: Dries De Smet    www.standaard.be

Als we vliegtuigen voortaan zonder piloot laten vliegen, kan jaarlijks 35 miljard dollar bespaard worden, aldus de Zwiterse bank UBS. Eén probleem: dan wil ook de passagier niet meer mee.

Metro- en tramstellen rijden al een hele tijd zonder bestuurder, en ook de zelfrijdende auto lijkt niet zo gek ver meer weg. Maar vliegtuigen zonder piloot? Ook dat is minder verre toekomstmuziek dan het klinkt. Boeing werkt immers al aan een vliegtuig zonder piloot. Normaal gezien vindt volgend jaar al de eerste testvlucht plaats.

Vliegen zonder piloot kan miljarden opleveren, becijferde de Zwitserse bank UBS. Als passagiersvluchten voortaan zonder piloot zouden vliegen, wordt jaarlijks 26 miljard dollar bespaard. Pilootloze zakenvluchten en helikopters leveren nog eens 5 milard op. En het zou ook tot lagere verzekeringspremies en brandstofkosten kunnen leiden.

Veiliger

Volgens de Nederlandse luchtvaartexpert Joris Melkert (TU Delft) kan vliegen zonder piloot veiliger zijn. ‘Uit onderzoek blijkt dat bij 50 tot 75 procent van de ongelukken de piloot een negatieve invloed heeft. Wat we alleen niet weten, is hoe vaak een piloot de boel juist gered heeft, dat wordt namelijk niet bijgehouden’, verklaarde hij aan de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. Toch heeft hij zijn reserves. ‘Als er echt iets misgaat, geldt wel dat een mens oneindig veel inventiever is dan een computer.’

Toch gelooft hij dat het ooit zal gebeuren. ‘We zijn begonnen met vijf mensen aan boord, dat zijn er nu twee. Het zal enkele tientallen jaren, maar het gaat op een gegeven moment komen.’

UBS zegt dat een eerste stap kan zijn om het aantal piloten in de cockpit te verminderen tot één, met een piloot op afstand op de grond.

Maar als de piloot niet langer in de cockpit plaatsneemt, zullen de passagiers dan nog wel op het vliegtuig stappen? Uit een bevraging van UBS bij 8.000 mensen zegt slechts 17 procent dat ze nog met een gerust hart zullen meevliegen. 54 procent zou überhaupt niet willen opstappen. Bij jonge mensen (18 tot 30 jaar) is de bereidheid groter: 30 procent is best tevreden met een pilootloos vliegtuig. Volgens UBS zal de acceptatie over tijd groeien.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*