MAN gaat voor elektrische aandrijving distributietrucks

Door: Annemiek Jorritsma           www.logistiek.nl

Truck- en busfabrikant MAN introduceert de komende jaren volledig elektrische versies van zijn distributietrucks en stadsbussen. Eind 2017 gaan de eerste elektrische vrachtwagens rijden in Oostenrijk. De eerste in serie geproduceerde elektrische MAN-trucks komen in 2021 op de markt.

De fabrikant uit München werkt voor de ontwikkeling van de elektrische truck nauw samen met zijn klanten, waaronder bierbrouwerijen en supermarktketens. “We hebben ambitieuze plannen”, aldus Felix Kybart, directeur Alternatieve Aandrijflijnen bij MAN Truck & Bus. “Wij stellen hoge eisen aan kwaliteit, dus is er een intensieve testfase nodig. Wij moeten er zeker van zijn dat onze eTrucks en eBussen net zo betrouw- en inzetbaar zijn als onze conventionele voertuigen.”

Elektrische testvloot

Volgend jaar al stuurt MAN een testvloot van elektrische bussen de weg op in diverse Europese steden. Hiervoor is de fabrikant samenwerkingen aangegaan met lokale vervoersbedrijven in Hamburg, München en Wolfsburg. De serieproductie van volledig elektrische MAN-bussen moet eind 2019 van start gaan. Twee jaar later volgen volledig elektrische vrachtwagens. MAN ontwikkelt deze samen met de Oostenrijkse Council for Sustainable Logistics (CNL). Vanaf eind 2017 gaat een aantal bij CNL aangesloten bedrijven rijden met negen elektrische MAN TGM-modellen: vier 6×4-2‘s met koelopbouw en Frigoblock-transportkoeling, drie trucks met BDF-wissellaadbaksystemen, één met een vaste drankenopbouw en één trekker. De uitkomsten van de praktijktests worden meegenomen in de ontwikkeling van productierijpe elektrovrachtwagens. De eerste in een kleine serie gebouwde MAN eTrucks moeten eind 2018 van de band rollen in Steyr, Oostenrijk.

Diesel blijft belangrijk voor lange afstand

Op het gebied van transport over de lange afstand ligt de situatie anders. Volgens Joachim Drees, algemeen directeur van MAN Truck & Bus en MAN SE, blijven dieselmotoren daarin een belangrijke rol vervullen. “Moderne dieselmotoren in vrachtwagens en bussen zijn zeer schoon en stoten weinig CO2 uit”, zegt Drees. “Zoals de accutechniek er nu voorstaat, zie ik geen mogelijkheid om langeafstandstrucks te elektrificeren. Batterijen hebben nog niet voldoende capaciteit, helemaal als je bedenkt dat vrachtwagens zware ladingen moeten trekken.” Toch is MAN op zoek naar alternatieven voor de traditionele dieselmotor. Drie mogelijkheden zijn: motoren op gas, hybride aandrijflijnen en krachtbronnen die gebruikmaken van groene brandstoffen.

MAN eTruck-studiemodellen

MAN heeft reeds een tweetal eTruck-studiemodellen gepresenteerd. Zo is er de elektrische trekker, die gebaseerd is op de TGS-modellenreeks. Hij heeft een GVW van 18 ton en is optimaal geschikt voor het trekken van enkel- of dubbelassige trailers. Het studiemodel is stil, schoon, wendbaar en kan een grote hoeveelheid vracht vervoeren. De elektrische TGS is daarmee ideaal voor bevoorradingstaken. Hij wordt aangedreven door een 350 kW elektromotor, die zijn koppel van 3.500 Nm via een cardanas doorgeeft aan de achteras. Zijn vier lithium-ionbatterijen (afkomstig van de Volkswagen Group) liggen onder de cabine op de vooras. Op een scherm in de cabine kan de chauffeur het batterijniveau in de gaten houden. De MAN eTruck wint remenergie terug en slaat die als elektriciteit op in de batterijen.

De elektrische MAN heeft net zoveel laadvermogen als de gewone TGS-modellen. Dit komt doordat het verdwijnen van de zware dieselmotor het extra gewicht van de elektrische componenten compenseert. De batterijen kunnen ’s nachts worden opgeladen, maar ook via snelladers als de bestuurder stopt om te rusten of als de vrachtwagen geladen of gelost wordt. Aan de zijkant van de MAN eTruck is plaats voor extra batterijen, waardoor de trekker een actieradius krijgt van ongeveer 130 kilometer per dag.

De tweede MAN eTruck-concept heeft een maximaal tonnage van 26 ton. Hij is gebaseerd op de TGS 6×2 en is technisch vergelijkbaar met de eerder genoemde elektrische trekker. In totaal is er plaats voor twaalf batterijen, onder de cabine en aan de zijkanten van het chassis. Met alle twaalf heeft de eTruck een actieradius van 200 kilometer. Zijn elektromotor is 350 kW en 3.500 Nm sterk.

Concepttrucks en de toekomst van wegvervoer

In Logistiek Magazine van augustus is een vierluik te lezen over de concepttrucks die truckfabrikanten in het verleden of onlangs hebben geïntroduceerd en wat ze hiermee hopen te onderzoeken en te bereiken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*