Siemens bouwt snelweg voor ’trolleytrucks’

Der eHighway ist eine zuverlässige und umweltschonende Alternative zum herkömmlichen Lkw-Transport. Er versorgt Lkw über eine Oberleitung mit Strom. Das sorgt nicht nur für eine Halbierung des Energieverbrauchs sondern auch für eine Verringerung der lokalen Luftverschmutzung. Im Vergleich zu Verbrennungsmotoren ist die Technologie damit doppelt so effizient. eHighway is a reliable and environmentally friendly alternative to standard truck transport that supplies trucks with power from an overhead contact line. This means that not only is energy consumption cut by half, but local air pollution is reduced too, making the technology twice as efficient as internal combustion engines.

Door: Nieke Roos       www.bits-chips.nl

In opdracht van de Duitse deelstaat Hessen voorziet Siemens tien kilometer autobahn van een bovenleiding voor elektrisch vrachtvervoer. Het gaat om het stuk van de A5 tussen de afslagen Zeppelinheim/Cargo City Süd (bij het vliegveld van Frankfurt) en Darmstadt/Weiterstadt. De bovenleiding moet vanaf eind 2018 stroom gaan leveren aan hybride vrachtwagens.

Het E-Highway-systeem, zoals Siemens de oplossing heeft gedoopt, combineert een intelligente pantograaf met een hybride aandrijving. Trucks die ermee zijn uitgerust, rijden elektrisch als er een bovenleiding is en hybride op wegen zonder. Volgens Siemens is het systeem twee keer zo efficiënt als verbrandingsmotoren, zodat het niet alleen het energieverbruik halveert maar ook de luchtvervuiling.

‘We willen laten zien dat het haalbaar is om bovenleidingen te integreren met een openbare snelweg’, zegt Gerd Riegelhuth van projectleider Hessen Mobil, dat verantwoordelijk is voor de wegen en het verkeersmanagement in de Duitse deelstaat. ‘We gaan het systeem gebruiken voor echt transport. Daarmee willen we het praktisch nut aantonen van klimaatneutraal vrachtvervoer in de stedelijke regio van Frankfurt.’

2 Reacties

  1. Ik denk dat lektrische bovenleidingen de beste optie zijn voor vrachtverkeer en busvervoer. Ik zou zelf echter niet voor het Siemens systeem kiezen maar voor een upside down ” W “. Dit geeft 4 contactvlakken en is daarmee eenvoudiger geschikt voor grote vermogens en 3 fase-motoren. Daarnaast zou ik het profiel omkasten, van intelligentie voorzien en de contactvlakken in de lengte-richting om de 10 m onderbreken en bij inschakelen als aan de nodige voorwaarden voldaan is. De elektrische transportleidingen en de schakeltechniek zitten in het dichte bobendeel van het profiel. Bij zware vrachtwagens ga je naar 500 kW vermogen. Bij een rijtje vrachtwagens, zoals op NL snelwegen zouden onverantwoord grote vermogens ( bv 10 Megawatt), beschikbaar zijn voor iedere individuele vrachtwagen. Niet erg veilig. Toevoegen van intelligentie is nodig voor positioneren van de stroomafname-robot, stroombetaling, communicatie vrachtwagen, stroomleversysteem, divere meldingen zoals tijdelijk einde profiel bij bv een kruising in de stad, een te laag viaducht etc.

  2. Ook in los angeles is er een klein stukje snelweg met het Siemens systeem voorzien.
    Bij een mini stukje e-highway is geen ondernemer bereid om vrachtwagens daarvoor te kopen. Opstarten van bovenleiding vervoer doe je of in steden met het openbaar vervoer, of in een voldoende groot gebied voor vrachtverkeer inclusief privileges, om het aantrekkelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*