Forse groei van elektrische auto’s verwacht in Randstad

Bron: Tom van Gurp      www.tankpro.nl

In de Randstad wordt de komende jaren een flinke groei van volledig elektrische auto’s verwacht. In Den Haag, Dordrecht en Rotterdam verdubbelt het aantal auto’s met een stekker binnen twee jaar. In Utrecht en Amersfoort zou dat binnen vier jaar moeten gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van netbeheerder Stedin, Rotterdam School of Management, Erasmus University en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. Belangrijke factor is de daling van de prijs voor dergelijke voertuigen.

Nu ook populaire automerken steeds minder dure auto’s op de markt brengen, kunnen meer automobilisten een e-voertuig rijden. “Na de introductie van bijvoorbeeld de Tesla Model 3 ontstond een ware run op dit model. Dagelijks worden zo’n 1.800 modellen van dit type wereldwijd verkocht”, aldus de onderzoekers.

Verdubbeling

Uit het onderzoek blijkt dat in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht binnen twee jaar minimaal een verdubbeling is te verwachten van het totale aantal volledige elektrische auto’s. In de steden Utrecht en Amersfoort gaat de groei van volledig stekkervoertuigen waarschijnlijk iets minder hard.

Toch is de verwachting dat de komende vier jaar bijna de helft van het aantal nieuwe volledige elektrische auto’s een Tesla Model 3 is in beide steden. Het modalere inkomen, relatief veel lease-rijders en een lagere leeftijd maken dat er meer potentiële elektrische rijders wonen (zie onderstaande tabel).

Zoals uit de tabel blijkt, gaat het nog steeds om beperkte aantallen. Als de voorspellingen uitkomen, zou Den Haag bijvoorbeeld zo’n 1.200 stekkerauto’s hebben in 2021. Het huidige inwoneraantal van de Hofstad is ongeveer een half miljoen. Amsterdam is buiten beschouwing gelaten, vanwege de grote aanwezigheid van leasemaatschappijen. Deze hebben veel elektrische auto’s in hun vloot en dat geeft een vertekend beeld, schrijft Omroep West.

Ontwikkeling

De markt voor elektrisch vervoer is enorm in ontwikkeling. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens belangenorganisatie van autofabrikanten en -importeurs Rai Vereniging tachtig procent meer volledig elektrische voertuigen verkocht dan het jaar daarvoor. Ook autofabrikanten zitten niet stil. Zo kondigde Volvo aan vanaf 2019 geen voertuigen meer te ontwikkelen die uitsluitend een verbrandingsmotor hebben.

Ook overheden spreken hun ambities uit om het autovervoer te verduurzamen. De Rijksoverheid wil dat er in 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden, terwijl Engeland en Frankrijk hebben uitgesproken in 2040 te willen stoppen met de verkoop van diesel- en benzineauto’s. In Nederland zijn plannen om dat al vanaf 2035 te doen, of misschien zelfs nog eerder.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*