Energieopslag in de container

Naast het Fraunhofer-Institut staat sinds kort een stalen container die is volgestouwd met technologie waarmee het opslaan en afnemen van elektrische energie op basis van een vloeibare waterstofdrager mogelijk is.

Het instituut onderzoekt namelijk hoe een systeem voor de compacte opslag van grote hoeveelheden energie, geïntegreerd in een modern DC power grid, kan bijdragen aan de veilige en schone energievoorziening van industriële installaties en grotere gebouwencomplexen. Met de ingebouwde componenten kan 25 kW elektriciteit worden opgeslagen. Doel is om normen vast te stellen voor de lange termijn opslag van veel energie in een kleine ruimte. Een ander belangrijk doel is het vinden van de meest geschikte besturing voor het opslagsysteem.
De onderzoekers willen waterstof genereren uit overschietende elektrische energie en deze op een veilige en compacte manier opslaan in een organische drager. Later kan het waterstof dan van de drager worden gescheiden en door een brandstofcel omgezet in elektrische energie.


Het gebruikte brandstofcelsysteem is gebaseerd op de zogenaamde lage temperatuur PEM technologie (Proton Exchange Membrane). Met dit ontwerp kan de brandstofcel binnen enkele minuten in bedrijf zijn. Snel opstarten is bijvoorbeeld belangrijk voor het bijspringen bij belastingpieken in industriële omgevingen.

LOHC als drager

De waterstof wordt gedragen door Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Deze drager absorbeert volgens de onderzoekers grote hoeveelheden elektrolytisch geproduceerd waterstof via een chemische reactie. Het waterstof kan vervolgens veilig worden opgeslagen, onder normale omgevingscondities voor druk en temperatuur. Alleen onder specifieke omstandigheden in een chemische reactor wordt het uit de drager vrijgegeven.
LOHC wordt al op grote schaal gebruikt in de industrie als thermische olie voor het verwarmen en koelen van processen. Als drager maakt het de herhaalde opslag en vrijgave van energie mogelijk: in tegenstelling tot fossiele brandstoffen wordt de LOHC niet verbruikt, maar kan het steeds weer waterstof opnemen en afgeven. Wat betreft opslag en transport is het vergelijkbaar met diesel.
In de container kan momenteel ongeveer 300 liter LOHC worden opgeslagen, wat overeenkomt met bijna 600 kWh in waterstof. Dit is voldoende om een kleinere fabriek enkele uren van energie te voorzien.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*