Zeven redenen waarom we bang zijn voor autonome auto’s

Door: www.autoblog.nl

De grootste beperking van autonome techniek in auto’s? Het menselijk vertrouwen in die techniek. Onderzoek maakt nu inzichtelijk wat onze grootste vraagstukken en angsten zijn.

Zelfs bij de meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van autonoom rijden, werken mensen die sceptisch zijn over bepaalde aspecten. Intel zet groot in op technologie die zich richt op autonoom rijden. Autonoom lijkt de toekomst, maar als de consument de techniek niet vertrouwt of zich niet veilig voelt in een zelfrijdend voertuig, is het lastig om deze te verkopen. Daarom heeft Intel onderzoek gedaan naar hoe mensen denken over auto’s die onze taken overnemen. De volgende zeven punten zijn redenen die mensen aan Intel gaven, waarom ze autonome auto’s niet vertrouwen.

1. Menselijke versus kunstmatige beoordeling
Mensen zijn bang om de controle uit handen te geven in een situatie waarbij menselijke fouten van buitenaf rechtgezet moeten worden. Wat als er ineens een kind voor de auto springt? Wat als iemand je afsnijdt? Hoewel men erop vertrouwt dat autonome auto’s overall veiliger zullen zijn, vonden de respondenten dit toch een heikel punt.2. De vrijheid iets anders te doen versus aansprakelijkheid en interactie
Hartstikke mooi: je auto doet alles zelf, dus je kan lekker die laatste aflevering van Game of Thrones streamen op je telefoon. Of je make-up fixen. Of een krantje lezen. Allemaal zaken die sommige sukkels al doen, maar dan legaal en zonder risico. Maar daar staat tegenover: wie is er verantwoordelijk bij een incident of ongeval? Kan een auto wel functioneren zonder menselijke interactie met de omgeving?

3. Bewustzijn versus teveel informatie
Intel liet de deelnemers aan het onderzoek vertrouwd raken met de technologie. Hoewel men enerzijds onder de indruk was van de techniek, werden de vele waarschuwingen en roepen om assistentie door de auto als storend ervaren. Hoewel men in geval van nood op de hoogte wilde worden gebracht door de auto, werden veel signalen als storend en afleidend ervaren.

4. Het overgeven van de controle versus deze terugnemen
Het bewegen van het stuur zonder dat iemand het aanraakt werd als stressverhogend ervaren. Zodanig dat men zich afvroeg of dat stuur nog wel nodig was. Achterin meerijden in een voertuig dat zich autonoom voortbeweegt veroorzaakte meer stress dan weten dat de persoon op de bestuurdersstoel de controle heeft.

5. Hoe het werkt versus bewijs dat het werkt
Mensen hebben enorm veel moeite met het begrijpen van de werking van autonome auto’s. Tegelijkertijd gaf het de deelnemers wel veel vertrouwen toen ze zagen dat de auto adequaat reageerde op invloeden uit de omgeving. Volgens Intel bewijst dit dat men zo transparant mogelijk moet zijn als het gaat om de technieken die de autonome auto’s gebruiken.

6. Vertel het me versus luister naar me
De auto praatte tegen de deelnemers met een menselijke stem. Dat werd als prettig ervaren, maar tegelijkertijd rees de vraag of men ook tegen de auto zou kunnen praten. Men gaf aan graag te willen kunnen praten met de auto zoals dat met een bestuurder ook zou kunnen. Met name in situaties zoals het wijzigen van een route of het aanpassen aan de weerscondities zou men dit prettig vinden.

7. Regels volgen versus menselijke interpretatie van de regels
Sommige deelnemers gaven aan dat ze zich niet altijd aan de regels houden of volledig op safe reden. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze het lastig vinden dat een auto zich altijd aan de regels houdt. Een voorbeeld: als je haast hebt en de weg is leeg, dan rijd je liefst wat harder. Een autonome auto zal dit niet doen, zeker niet als de aansprakelijkheid verschuift naar het voertuig (en dus de fabrikant). Dat soort vraagstukken vinden mensen lastig: we interpreteren de regels liever op een eigen, iets vrijere wijze.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*