Verkoop elektrische auto’s stijgt, maar aantallen blijven klein

The 2017 Nissan LEAF features a high-response, 80kW AC synchronous motor that generates 107 horsepower and 187 lb-ft of torque, providing a highly responsive, fun-to-drive experience that consumers often expect from traditional, gasoline-powered vehicles.

Bron: www.msn.com

De verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto’s steeg het afgelopen halfjaar met 168 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Kanttekening: het gaat nog altijd om heel weinig auto’s.

Werden in het tweede kwartaal van 2016 nog 781 volledig elektrische auto’s verkocht, het afgelopen half jaar waren dit er 2094, zo blijkt uit verkoopcijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. Binnen de EU werd in het tweede kwartaal een groei gemeten van bijna 50 procent tot 22.047 auto’s.

‘Explosieve groei verwacht’

In totaal zijn er 16.640 geregistreerde volledig elektrische aangedreven auto’s in ons land, waarvan de meest verkochte modellen Tesla Model S, de Nissan Leaf en de Renault Zoe zijn. Volgens netbeheerder Stedin gaat de vraag naar elektrische auto’s de komende twee jaar ‘explosief groeien’, met name in steden.

De verwachte stijging komt volgens Koen de Lange van Stedin vooral doordat de auto’s met stekker niet meer alleen zijn voorbehouden aan rijke Nederlanders. “Steeds meer automerken komen met betaalbare modellen met een fatsoenlijke range van 300 of 400 kilometer. Vroeger was dat vaak maar 100 kilometer”, zei hij tegen RTL Z.

Adviesbureau Royal HaskoningDHV maakte vandaag bekend zijn leasevloot, die momenteel zo’n vijfhonderd voertuigen telt, de komende jaren volledig te vervangen door elektrische auto’s. Dat moet dan 13 procent schelen in de CO2-uitstoot van het bedrijf.

 

Doelstelling niet gehaald?

Met de overstap wil Royal HaskoningDHV vooruitlopen op eventuele wetgeving die rijden op fossiele brandstoffen op termijn verbiedt. In Groot-Brittannië en Frankrijk is al besloten tot een verkoopverbod van zulke auto’s per 2040. Noorwegen wil auto’s met een verbrandingsmotor al vanaf 2025 in de ban doen.

In Nederland staat in de zogeheten Green Deal Elektrisch Vervoer 2016-2020 dat de ambitie voor 2020 is dat 10 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een elektrische aandrijflijn en stekker moet hebben.

In 2015 leek deze doelstelling bijna gehaald. Toen had 9,7 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een elektrische aandrijflijn en stekker. Maar, in 2016 zakte dit percentage naar 6,4 procent.

Stekker uit hybride auto’s

De verkoop van hybride auto’s met een stekker stagneert dan ook. Daar werden er in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar nog maar 267 van verkocht, wat op jaarbasis een daling met bijna 84 procent betekende. In Europa zijn hybride auto’s met stekker nog wel populair, gelet op de stijging met 42 procent tot 26.731 auto’s.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*