Nieuwe Stad exclusief voor elektrische auto’s

Door: Marco Willemse            www.ad.nl

De Oliemolenhof in De Nieuwe Stad krijgt alleen parkeerplaatsen voor electrische auto’s. Ondernemers aan het nieuwe binnenplein zijn er niet blij mee.

Het besluit van de gemeente Amersfoort en projectontwikkelaar Schipper-­­Bosch om de beloofde parkeerruimte op de Oliemolenhof terug te brengen van 50 reguliere plekken naar maximaal 30 plaatsen voor elektrische auto’s, valt slecht bij biologische markthal Het Lokaal.

Eigenaar Rinke van ’t Holt is bang dat het omzetverlies dat zich voordoet sinds de aanleg van het binnenplein, blijft bestaan als klanten uit de regio niet meer met hun auto bij de foodhal kunnen komen. ,,We verkopen allemaal een kwart tot een derde minder sinds de boel hier is afgezet. Ons was toegezegd dat er 50 kortparkeerplaatsen om de Oliemolenhof zouden komen. Die zijn essentieel voor ondernemingen als de onze”, stelt Van ’t Holt. ,,De gemeente wilde Het Lokaal heel graag op deze plek hebben. Dan verwacht je ook dat ze meedenkt.”

Verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman (D66, Ruimtelijke Ontwikkeling) denkt niet dat de middenstand en de horeca in De Nieuwe Stad en aan de Kleine Koppel na de herinrichting van de Oliemolenhof bang hoeven te zijn voor een tekort aan parkeerplaatsen. Een nog te bouwen bovengrondse parkeergarage voor 400 auto’s tussen de Hogeschool Utrecht en poppodium Fluor en de 200 amper bezette plekken in de Eempleingarage bieden voldoende soelaas, aldus de wethouder.

Groeien
De extra parkeercapaciteit is nodig vanwege de geplande bouw van een appartementencomplex naast de hogeschool, de aanleg van kantoorruimte op de loodsen van Fluor en Picnic en de bouw van woningen aan de randen van de Oliemolenhof. ,,Er staat nog heel wat te gebeuren in het gebied. Maar zoals we dat doen in De Nieuwe Stad laten we het organisch groeien. Niet alles is al in beton gegoten”, zegt Stegeman.

Het Lokaal en andere ondernemingen worden volgens de wethouder bediend met de aanleg van een aantal kortparkeerplaatsen op het breedste stuk van de Kleine Koppel. ,,Dat is op loopafstand voor de klanten. Van het duurzame parkeren op de Oliemolenhof stappen we niet meer af”, stelt Stegeman. ,,Het past volgens ons bij het innovatieve principe van De Nieuwe Stad. Het is een goede plek om te beginnen met parkeren voor elektrische auto’s op iets grotere schaal. Van die ervaring hebben we later profijt.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*