Fiat500’s van Californië naar Leek

Door: Karlijn ter Horst                   www.dvhn.nl

In de VS rijden er veel, maar in Europa kwamen ze nooit op de markt: de volledig elektrische Fiat500. Jeroen Poelsma uit Leek wil ze hier verkopen.

De volledig elektrische Fiat500, die kennen we in Nederland op de weg niet. Dat wil zeggen: nog niet. Jeroen Poelsma (18) uit Leek heeft er drie te koop. Overgescheept uit de Verenigde Staten. Ze staan nog zonder Nederlands kenteken in de achtertuin van z’n ouders. ,,Ze stonden op de oprit, maar daar wilde m’n vader ze niet meer hebben.’’

Hoe komt een jongen met amper z’n rijbewijs op zak aan drie elektrische Fiat500’s? ,,Met mijn bedrijf tweedekans.nl verkoop ik sinds mijn zestiende refurbished Apple-producten (gereviseerd, red.). Die haal ik vaak uit Amerika.’’ Daar is volgens Poelsma de markt voor tweedehands producten lang niet zo groot als hier, dus zijn die relatief goedkoop. ,,Amerikanen leasen liever. Dus wanneer een telefoonabonnement is afgelopen, gaat het toestel terug naar de provider en leasen ze een nieuwe.’’

Verstoffen

Dat zette de jonge ondernemer en Noorderpoortstudent Internationale Handel en Groothandel aan het denken. ,,Op een donderdag afgelopen mei lag ik in bed. ‘Als die Amerikanen zo van leasen houden, dan moet er meer terugkomen’, dacht ik.’’ Na wat googelen kwam hij er achter dat de leasecontracten van de eerste lichting elektrische Fiat500’s uit 2013/2014 ongeveer afliepen. En dat in maart 2018 de nieuwe elektrische versie op de Amerikaanse markt komt. Tel dat op bij de Amerikaanse voorliefde voor lenen: de uitgeleasde Fiats staan te verstoffen, want amper iemand wil ze hebben.

Anderhalve week na die donderdag in mei zat Poelsma met een studiegenoot in het vliegtuig naar Californië. Want zo’n Fiat500, met een actieradius van honderdvijftig kilometer, in Nederland wegenbelastingvrij, daar is vast markt voor. Terwijl hij amper iets met auto’s heeft.

In de zonnige staat is het aanbod aanzienlijk. De Leekster legt uit waarom: ,,In Californië is de gemiddelde uitstoot van automerken wettelijk beperkt. Fiat-Chrysler besloot dat gemiddelde van al haar zware auto’s recht te trekken met Fiats zonder uitstoot, om maar van het gezeur af te zijn.’’

Drie auto’s

Hoewel hij onverrichter zake terugkeerde – ,,ze waren toch iets duurder dan ik dacht’’ – hakte Poelsma in Nederland diezelfde week toch de knoop door. ,,Eigenlijk wilde ik een container vol, dus zes auto’s. Maar dat durfde ik nog niet goed aan.’’ Het werden er drie: anderhalf zelf gefinancierd, een halve op voorschot van z’n eerste klant en de laatste op krediet bij z’n ouders, vorige week afgeleverd thuis in Leek. Bij succes volgen er meer.

Ze moeten vanaf 15.000 euro per stuk kosten, de elektrische Fiat500’s. Flink duurder dan de niet-elektrische van hetzelfde bouwjaar: zo’n drie- tot zevenduizend euro, blijkt uit een korte Marktplaatssessie. Als ze over twee weken door de RDW-keuring komen, want dat doet een Amerikaanse versie niet. ,,De verlichting en de kilometerteller moeten aangepast aan Europese regels.’’

En wat als het avontuur mislukt? ,,Als ik op m’n bek ga, kan ik op m’n veertigste in ieder geval een mooi verhaal vertellen.’’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*