VIDEO-Fiat Ecobasic: de spotgoedkope Fiat die het nooit heeft gered

Door: Ilona Braam            www.want.nl

Sommige concepten worden daadwerkelijk commercieel geproduceerd en andere verdwijnen weer ergens in een duister archief. Waarom de Fiat Ecobasic het echter nooit heeft gehaald is een raadsel. Hoewel het autootje er wel wat vreemd uitziet is hij namelijk wel efficiënt en zelfs gemaakt van gerecyclede materialen. Daarnaast zou hij ook nog eens spotgoedkoopt zijn geweest. Maar misschien ligt daar het probleem al. Een te goedkope auto is natuurlijk bad for business.

Ergonomische kubusvorm met een snuit

De Ecobasic is een concept uit 1999  en lijkt een beetje op een afgeronde kubus met een snuit. Door deze vorm wordt de ruimte aan de binnenkant gemaximaliseerd en lijkt het erop alsof zelfs lange mensen genoeg ruimte zouden hebben. De kubusvorm wordt doorgetrokken tot achteraan de auto bij de kofferbak, waardoor je ook daar flink wat ruimte in de hoogte hebt.

Ondanks vorm toch weinig luchtweerstand

Ondanks het feit dat de vorm van de auto er wat minder gestroomlijnd uitziet dan we gewend zijn, heeft de Ecobasic toch een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28. Hoe lager dit getal, hoe minder een auto (of ander object) last heeft van luchtweerstand. Met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 heeft het vreemd uitziende autootje te maken met dezelfde luchtweerstand als de Chevy Volt.

Gemaakt van gerecycled en recyclebaar plastic

Hoewel duurzaamheid nu pas echt een item is geworden voor de massa’s, is bij het maken van de auto in 1999 hier al rekening mee gehouden. Het carrosserie is gemaakt van gerecycled en recyclebaar geverfd plastic. Dat heeft als voordeel dat deze dus afbreekbaar is, maar ook dat het niet zo erg is als je er een kras in krijgt. De kleur zit namelijk ook binnenin het materiaal, waardoor krassen veel minder opvallen.

Flexibel interieur

De auto is ontworpen om goedkoop en flexibel te zijn en dit concept komt goed naar voren aan de binnenkant. Daar kunnen de banken, plastic vloeren en panelen aan het plafond verwijderd en opgevouwen worden. Daarnaast kunnen ze ook gekanteld worden zodat de auto bijvoorbeeld van een personenauto kan transformeren tot een vrachtvoertuig.

Goedkope Fiat komt toch met redelijke prestaties

Voor een goedkoop autootje zijn de prestaties redelijk. Ecobasic komt met een 1.2 liter turbo dieselmotor, welke goed is voor 61 pk en een maximumsnelheid van 159 km per uur. In totaal zijn er iets van 10 prototypes gebouwd en zou hij zo’n 4.200 euro kosten.

Helaas is het er dus nooit van gekomen en is het Ecobasic concept een stille dood gestorven. Fiat zet zich wel helemaal in voor luxe en voertuigen met een wat meer gebruikelijk uiterlijk. Daar is de robuuste Fiat Ducato een goed voorbeeld van.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*