Nedcargo doopt elektrisch vrachtschip

Door: Peter de Weerd                     www.logistiek.nl

Slimmer, schoner, zuiniger. Dat zijn de 3 belangrijkste ingrediënten van het nieuwe elektrische vrachtschip van Nedcargo. De logistieke dienstverlener heeft het duurzame schip zaterdag 9 september gedoopt.

12.500 containers en 600 miljoen flessen bier. Dat aantal zal het elektrische vrachtschip (Gouwenaar 2) jaarlijks vervoeren voor Heineken tussen Alpherium  en de haven van Rotterdam. Blanca Juti, Chief Corporate Affairs Officer van Heineken, verrichte de doop van het schip zaterdag 9 september onder toeziend oog van ruim 200 genodigden.

Emissieloos en autonoom

Volgens  Bert van Grieken, directeur Multimodal divisie van Nedcargo zal het schip 25% minder brandstof nodig hebben. Daar blijft het niet bij. Nedcargo stelt dat in 2020 de Gouwenaar 2 emissieloos kan varen door inzet van batterij en waterstof technologie, een techniek waar Toyota mee test voor vrachtwagens. Tegen die tijd moet het schip ook grotendeels autonoom kunnen varen en afmeren.

Binnenvaart slimmer maken

Nedcargo wil met de ambitieuze plannen de binnenvaart vooruit stuwen aangezien de vrachtwagen de binnenvaart snel inhaalt met baanbrekende technieken als platooning en autonoom rijden. Als de binnenvaartsector niet oppast is de vrachtwagen straks goedkoper, schoner en veiliger dan de binnenvaart. “Wij gaan ons dit niet laten gebeuren. Wij zullen bewijzen dat de binnenvaart dit ook kan”, stelt Diederik Antvelink, eigenaar van Nedcargo. Zo zetten Nedcargo en Heineken ook schonere brandstof in.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*