Autonoom rijden op de busremise

Bron: www.at-aandrijftechniek.nl

Autonoom rijden is een belangrijk onderdeel van nieuwe mobiliteitsconcepten, en niet alleen bij personenauto’s. Een studie van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT), het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan dit instituut en de Stuttgarter Straßenbahnen (SSB) toont aan hoe autonoom rijden op busremises kan functioneren en bijdragen aan kostenbesparing.

Op een typische remise van de SSB doorloopt een lijnbus veel stations voordat het voertuig weer gereed is voor zijn volgende dienst. De medewerkers in de werkplaatsen rijden de bus na de overgave door de chauffeur naar de onderhoudshal, waar hij eerst wordt getankt en grof gereinigd. Van daaruit gaat het voertuig via de wasstraat verder naar de onderhoudsdienst. Pas daarna is de bus weer klaar voor de volgende chauffeur.

Als de busmaatschappij slechts een deel van deze bedrijfsprocessen zou kunnen automatiseren, zou het werkplaatspersoneel kunnen worden ingezet voor andere taken, de veiligheid worden verhoogd en tijd en kosetn worden bespaard.

Autonoom rijden

Samen met de SSB heeft een onderzoeksteam van het KIT de processen op de remise Stuttgart-Gaisburg geanalyseerd. Daarbij bleek, dat de rit naar de wasstraat, de reiniging aan de buitenzijde, de rit naar de parkeerplaats en de parkeerprocedure zelf volledig zijn te automatiseren.

In het nieuwe scenario zouden het tanken, het reinigen van de binnenzijde en de toevoer van perslucht door industriële robots kunnen worden overgenomen. De rit van het overgavepunt naar de hal blijft uitgesloten van automatisering omdat dit een wettelijk voorgeschreven testrit is.

Het systeem is gebaseerd op standaard technologieën voor autonome voertuigen en is compatibel met de normale infrastructuur voor het wegverkeer op het bedrijfsterrein. De bijzondere uitdagingen bij het versnellen, remmen en sturen kunnen boven op de systemen van de bus worden opgelost met GPS-, camera-, radar- en ultrasone systemen.

De verwerking van deze informatie in de zogeheten sensorfusie maakt het nauwkeurig volgen van een traject mogelijk. Bovendien is het zo voldoende dat verkeersborden, stoplichten en markeringen op het bedrijfsterrein zijn uitgevoerd conform de conventionele infrastructuur voor het verkeer.

Voordelen van autonoom rijden

De deels autonome remise biedt economisch voordelen. Alleen al voor de omstreeks 150 bussen die in Stuttgart-Gaisburg dagelijks worden onderhouden, kunnen de personeelskosten met meer dan 100.000 euro per jaar dalen. Het concept is ook schaalbaar.

Als toekomstie projecten voor autonome voertuigen zijn behalve terreinen voor het openbaar vervoer ook expeditiebedrijven en parkeerplaatsen langs autosnelwegen denkbaar. Een logische eerste stap zou echter zijn een prototype te bouwen en in een reële omgeving te testen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*