Noorwegen wil ‘Tesla-taks’ voor elektrische luxewagens

Bron: www.standaard.be

Noorwegen, het land dat ver voorop loopt op het vlak van elektrische wagens, overweegt een ‘Tesla-taks’ in te voeren. Die kan oplopen tot ruim 8.800 euro.

Noorwegen, dat elektrische wagens in het verleden met royale subsidies erg aangemoedigd heeft, gaat onverwacht op de rem staan. De nieuwe regering wil er nu een omstreden ‘Tesla-taks’ invoeren. Het gaat om een belasting op grote elektrische luxewagens, die er vandaag nog kunnen rekenen op stevige subsidies en voordelen.

Elektrische wagens zijn vandaag in Noorwegen vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen, hebben exclusieve parkeerrechten en mogen bijvoorbeeld ook op de rijstroken van de bussen rijden. Een op de vijf nieuwe wagens in het Scandinavische land er dan ook een elektrisch. En 60 procent van alle nieuwe wagens zijn elektrisch of hybride, een marktaandeel dat nergens ter wereld geëvenaard wordt.

Meer dan twee ton

De Noorse regering wil nu een van de fiscale voordelen schrappen voor elektrische wagens van meer dan twee ton. Want het hoge aantal elektrische wagens begint sommigen te irriteren. Zo zouden de bussen al vaak gehinderd worden door het hoge aantal elektrische wagens.

Het voorstel kreeg meteen de bijnaam ‘Tesla-taks’, omdat het in eerste instantie de luxemodellen van de Amerikaanse fabrikant treft. De aankoop van een nieuwe Tesla X zou met de nieuwe eenmalige taks – die enkel zou aangerekend worden bij aankoop – tot 82.800 Noorse kroon (8.861 euro) duurder uitkomen dan vandaag.

Imagoschade

De maatregel krijgt meteen forse kritiek. Een taks heffen op de populaire elektrische wagens zou het imago van Noorwegen schaden, vinden de critici.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*