Typisch Nederlands, een expo over de fiets op de Dutch Design Week

Door: Michel Theeuwen          www.ed.nl

Leonne Cuppen hoeft niet lang na te denken over de vraag wat we snel op straat gaan zien van de inzendingen voor de Dutch Bike-tentoonstelling tijdens de DDW. “De connected fiets, die je via je iPhone aan internet kunt koppelen om allerlei slimme dingen te doen. En natuurlijk de deelfiets”, zegt de Eindhovense eigenaar en curator van Yksi Connect die de expositie al weer sinds 2008 – toen in het Designhuis – samenstelt.

Krijgen we dan oude meuk te zien op de DDW? Geenszins, zegt Cuppen. De tentoonstelling wordt steeds up to date gehouden. Na onder meer Moskou, Brussel en Barcelona was de laatste – volledig nieuwe – editie te zien in Arnhem, tijdens het internationale fietscongres Velo-City. Maar vóór de openingsborrel zijn van die laatste expo al weer tientallen onderdelen gewisseld. Dutch Bike is te zien op het overdekte terras van jazzclub Fifth op het NRE-terrein. En de presentatie gaat ook vrijwel zeker weer over de wereld reizen. China, Rio de Janeiro en Vilnius in Litouwen hebben al interesse getoond.

Nederland is niet de snelste met de deelfiets, vertelt Cuppen, net terug uit China waar ze een virtuele versie van Dutch Bike liet zien. “In Guangzhou hebben ze 7 miljoen slimme, elektrische Mobikes. Inmiddels zijn er 15 miljoen gebruikers die 25 miljoen ritjes per dag maken”, aldus Cuppen. “Dat gaat het ook in Nederland worden. Want waarom moet je ieder je eigen fiets hebben? De Swapfiets met de blauwe voorwielen bijvoorbeeld is toch ideaal: voor 12 euro per maand heb je altijd een werkende fiets.”

Praten met je iPhone

Cuppen heeft twee connected bikes opgenomen in het programma van Dutch Bike. De SmartBike van Van Moof kun je bijvoorbeeld op slot zetten met een app waarmee je een gestolen exemplaar ook terug kunt vinden. Topstuk is de concept Gazelle No1, een e-bike van de 125 jaar oude fietsfabrikant, die op de expositie graag laat zien nog bij de tijd te zijn. “De e-bike kan praten met je smartphone zodat je kunt zien wanneer de accu weer opgeladen moet worden, welke route je rijdt, hoeveel calorieën je verbruikt”, zegt Mirjam van Coillie, oud-studente van de Design Academy Eindhoven en marketingdirecteur van Koninklijke Gazelle. “De No1 is een inspiratiebron voor de consumentenlijn van e-bikes. De integratie van motor en accu onderin de fiets is iets dat we vrij snel mee kunnen nemen naar de consumentenlijn. De koppeling aan internet of things is een toekomstbeeld, dat we nog niet zo snel kunnen realiseren. We zetten nu kleine stapjes, zoals voor de beveiliging en het bijhouden van de route.”

Een ander hoogtepunt is voor Cuppen de Berkel Bike die ontworpen is voor mensen met een dwarslaesie. “De driewieler geeft signalen door aan de benen, zodat die in beweging komen. Zo zorgt techniek ervoor dat mensen weer in beweging komen.”

Zadel uit 3D-printer

Op de tentoonstelling zijn behalve rijwielen, ook mooi vorm gegeven onderdelen, kleding en accessoires te zien, zoals een design regenjas en het comfortabele zadel uit de 3D-printer. Toch overheersen vooral de fietsen met slimme oplossingen voor alledaagse problemen: de ketting is vervangen door een aandrijfriem of cardanas, verlichting doet het altijd of het slot is ingebouwd. En natuurlijk kunnen nieuwe versies van dé fietshit – de e-bike – niet ontbreken.

Duurzaamheid is een ander belangrijk thema op Dutch Bike met bijvoorbeeld de volledig van gerecycled materiaal gemaakte Dutch Fiets of Flaxed, het racemonster van vlas. In de categorie social design vallen onder meer de Refu-bikes, asielzoekers die fietsen repareren, en de Las-tig. De fiets is net in productie genomen op een bijzondere locatie: penitentiaire inrichting (gevangenis) Veenhuizen. Studio Unitt ontwierp de Las-tig in opdracht van stichting KETTER&Co, als onderdeel van Collectie Veenhuizen. Met het lassen van het frame van de fiets halen gedetineerden er nu hun tig-lasdiploma. “Ze maken een product waar ze trots op kunnen zijn en dat motiveert enorm. Het levert ook sneller werk op na de straf”, aldus Esther Jongsma van KETTER&CO.

Locaties

Ook op enkele andere locaties zijn nog fietsontwerpen terug te vinden. In fietscafé De Velosoof op het NRE-terrein staat de Ocycle van Jan Lambers. Een fiets met allemaal ronde vormen. “Veel fietsen tegenwoordig zijn vooral sportief, ik wilde er een maken die gewoon comfortabel rijdt.”

In het Klokgebouw staan onder meer de luxe elektrische bakfiets van Soci.Bike en de Naked van byAr/Renier Meuwissen. Meuwissen: “Ik heb een fiets ontworpen waar geen schroef te veel op zit, die zo simpel is dat repareren net zo makkelijk is als je veters strikken.” Zijn inspiratie deed hij op bij jongeren met een psychiatrische achtergrond. “Fietsen zijn belangrijk voor hen, dus probeerden we ze aan het werk te zetten bij de reparatie. Maar als ze de ketting moesten vervangen, ging het bij de kettingspanner al fout. Op de Naked zit nu ook een cardanas en geen ketting.”

In een van de hotspots van ABN AMRO vóór het Klokgebouw tenslotte is nog de BMX-fiets gemaakt van skateboard-plankjes te zien. Een ontwerp van Frank Oosting Design.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*