Nederland moet schone energie en schone mobiliteit koppelen

Bron: autovandaag.nl

Het nieuwe kabinet spreekt in het regeerakkoord de ambitie uit dat alle nieuw in Nederland verkochte voertuigen uiterlijk in 2030 emissieloos zijn. Het kabinet gaat voor een slim en duurzaam vervoersysteem. Op zich is dat te prijzen, maar dat dit pas in 2030 gerealiseerd moet zijn is helaas weinig ambitieus. Elektrische voertuigen kunnen een grote rol spelen bij het behalen van die doelstellingen. Tenminste als we er voor zorgen dat deze gaan rijden op schone energie, want anders is die ambitie van het kabinet weinig waard.

Uitdaging

Jubelend van trots kondigde het ene na het andere bedrijf de afgelopen weken aan dat ze compleet overgaan op elektrisch vervoer. Ook de autoproducenten zijn inmiddels om en zetten vol in op elektrische voertuigen. De stap die de Nederlandse regering nu zet is dan ook een logische en een positieve, maar het brengt een paar grote uitdagingen met zich mee waar nog te weinig over wordt nagedacht. Ons energiesysteem is namelijk nog niet voldoende ingericht op deze verandering. Het netwerk kan de belasting van al die auto’s die lokaal en tegelijkertijd opladen niet aan.

Energiesysteem

Een energierevolutie is nodig om elektrisch rijden te realiseren. We zien twee positieve ontwikkelingen die belangrijk zijn om het energiesysteem van de toekomst mogelijk te maken. Het aanbod van zon- en windenergie groeit, ook het nieuwe kabinet zet hier weer op in. Duurzame energie is binnen afzienbare tijd goedkoper dan energie uit kolen en gas. Daarnaast rijden in 2025 alleen al in Nederland een miljoen elektrische auto’s.

Fossiel naar duurzaam

Als we zon- en windenergie koppelen aan het snel groeiende aantal elektrische voertuigen, dan kunnen we de energietransitie van fossiele naar duurzame brandstoffen versnellen. De batterijen van elektrische voertuigen zijn hierbij een onmisbare schakel. Ze bieden een geweldige kans om schone energie op te slaan om deze later weer terug te leveren om mee te koken, te douchen of te verwarmen. Ook willen we niet dat al die elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen als werkend Nederland rond vijf uur thuiskomt en aan de aardappels zit. We willen dat dit overdag gebeurt als er bijvoorbeeld veel zonne-energie beschikbaar is, of ’s nachts op windenergie.

Groeiende belasting

Door dit zogenoemde slim laden en ontladen voorkomen we dat miljardeninvesteringen aan het elektriciteitsnet nodig zijn om de groeiende belasting van het netwerk op te vangen en we profiteren van het gebruik van meer zonne- en windenergie.

Koploper

Nederland is wereldwijd de absolute koploper Slim Laden. Nederland is nu al een grote proeftuin waarin bedrijven, wetenschappers en overheden samenwerken aan innovatie en onderzoek om de energietransitie mogelijk te maken. We willen onze ambities waar maken en daarbij is de ambitie van onze nieuwe regering een positief signaal. Toch zal er nog fors geïnvesteerd moeten worden om deze ook te realiseren.

Duurzaam

Wij hopen dat het kabinet en de klimaatminister dit ondersteunen, want elektrisch vervoer biedt prachtige kansen als we die voertuigen wel op duurzame energie laten rijden. Als dat lukt ziet het er zonnig uit. Dan kunnen we in de toekomst wonen, werken en rijden op energie uit zon en wind.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*