Waarom er geen zonneauto’s over straat rijden

Door: Nynke Oude Vrielink              www.oneworld.nl

Rijden we in de toekomst in auto’s die volledig rijden op zonne-energie, waar geen druppel benzine aan te pas komt? Vorige week bewezen studenten van de Universiteit Twente, TU Delft en TU Eindhoven in de World Solar Challenge dat het technisch mogelijk is. Waarom zien we dan nog nergens zonneauto’s in het Nederlandse straatbeeld?

Zou het echt gaan gebeuren dat we in het verkeer van fossiele brandstoffen af kunnen? In de World Solar Challenge lieten studenten zien dat het kan. Het Twentse en Delftse team streden om de titel van ’s werelds snelste zonneauto, terwijl Eindhoven een gezinsauto maakte die óók heel snel is. Hun inzet werd beloond: zowel Eindhoven als Delft haalde de eerste plaats. Al sinds 1987 bouwen studenten in de World Solar Challenge zonneauto’s. Toch zien we op straat nog geen auto’s op zonne-energie rijden en zijn er maar weinig mensen met een elektrische auto. Waarom is dat? OneWorld ging op zoek naar de antwoorden.

Elektrisch rijden moeilijk

Elektrisch rijden is een uitdaging. Bram Veenhuizen is lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en doet onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen in auto’s. Hij legt uit: “Veel Europese bedrijven zijn terughoudend wat betreft elektrische auto’s. Die autobedrijven hebben honderd jaar auto’s met verbrandingsmotoren gebouwd en moeten het nu ineens anders doen. Dat verandert niet zo snel.” Daarbij dachten autofabrikanten dat de consument het klimaatprobleem in de komende jaren nauwelijks serieus zou nemen.

Toch worden er de laatste jaren steeds meer volledig elektrische auto’s gemaakt en verkocht. “Opeens kwam Tesla met een volledig elektrische auto op de markt die iedereen verbaasde”, vertelt Wim Sinke. Sinke is hoogleraar en onderzoeker op het gebied van zonnecellen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinke: “Nu gaan de ontwikkelingen heel snel”.

Te weinig zon

En zonneauto’s dan? De zonnewagens die de studenten bouwden hoeven helemaal niet aan een paal te worden opgeladen, maar rijden puur en alleen op de energie die het ingebouwde zonnepaneel opwekt. “Met zonnecellen ga je nog een stap verder dan elektrisch”, vertelt Veenhuizen. “Maar het is moeilijk om met alleen deze cellen voldoende energie te verzamelen.” De zonkracht is te laag, zeker in de winter, en natuurlijk ’s nachts. Veenhuizen: “Dat beperkt ook de snelheid waarmee je kunt rijden.” Auto’s vragen veel energie, meer dan zonnepanelen kunnen opwekken.

Maar de auto’s van de toekomst hoeven niet voor honderd procent op zonne-energie te rijden. Sinke: “Natuurlijk is een zonneauto zonder stekker een statement. Maar het is niet praktisch en onnodig duur.” Als je elektrische auto rijdt op duurzame stroom uit een stopcontact, is het ook prima.

Auto van de toekomst

Voorlopig zullen we niet met een zonneauto op zaterdagmiddag boodschappen gaan doen. Zonnecellen op het dak van de auto van de toekomst zullen maar een gedeelte van de benodigde energie kunnen leveren. Heeft het bouwen van zonneauto’s dan geen enkele zin? “Oh wel zeker,” zegt Veenhuizen beslist, “wat die studententeams aantonen is dat het technisch mogelijk is om op zonne-energie te rijden. Dat is absoluut geen spielerei, het bewijst dat er meer mogelijk is dat we denken.” Een belangrijke stap is gezet.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*