Dit tramstel is spoorloos in China

Pun intended en dat tegen wil en dank.

Het is niet het eerste wat je bij het ontwaken te binnen schiet, een tram die kan rijden zonder bijbehorend spoor nodig te hebben. Toch rijdt er in China iets rond dat er onomstotelijk uitziet als een tram en vrij van spoor is. Een hybride openbaar vervoermiddel, zoals de trolleybus dat eigenlijk ook is.

Er wordt gereden op ‘virtuele sporen’. De combinatie bestaat uit drie tramstellen en biedt plaats aan maximaal 300 passagiers. De naam luidt ook wel Autonomous Rail Rapid Transit (ART). De maximumsnelheid is een niet onaardige 70 km/u. De virtuele, of denkbeeldige sporen, zijn gemarkeerd. Zo is duidelijk welk traject de tram volgt. De tram is gebouwd door het Chinese CRRC Corporation. Dat is een van ’s werelds grootste bouwers van openbaar vervoermiddelen.

De stad waar het ding rijdt is Zhuzhou en dan ook nog eens uitsluitend testritten. Later moet er ook in andere Chinese steden gereden gaan worden en zal dit vervoermiddel volwaardig in gebruik worden genomen. Het gebruikte accupakket is niet overmatig groot, maar ter compensatie wordt er wel snel geladen. Tien minuten laden, is goed voor 25 kilometer rijden.

Ook een gekende trambouwer Alstom doet deze dagen aan bussen, het Franse bedrijf bouwt de Aptis. En het behoeft geen toelichting meer dat de stadsbus steeds vaker elektrisch is. Tram en bus kruipen dus naar elkaar toe.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*