Volkswagen investeert tussen 2018 en 2022 wereldwijd 22,8 miljard euro, vooral in elektrische mobiliteit, de ontwikkeling van nieuwe modellen en modulaire platforms.

Poen, poen, poen, poen…

Volkswagen investeert in Duitsland in totaal 14 miljard euro. De Volkswagen-fabriek in Zwickau wordt omgebouwd tot een productiefaciliteit voor elektrische auto’s. Dat heeft een prijskaartje van 1 miljard euro. Momenteel vindt in Zwickau de productie van de Volkswagen Golf en Passat plaats. Die wordt in de toekomst verhuisd naar Wolfsburg (Golf) en Emden (Passat). In Wolfsburg wordt daarom 2,9 miljard euro geïnvesteerd en in Emden 1,1 miljard euro.

In Zwickau bouwt Volkswagen straks de I.D. Deze elektrische auto komt in 2020 op de markt en is de eerste van een nieuwe generatie elektrische modellen die is gebaseerd op het nieuwe, modulaire MEB-platform. Het MEB-platform stelt Volkswagen in staat om voor de prijs van een vergelijkbare dieselauto elektrische voertuigen te bouwen met een actieradius tussen de 400 en 600 kilometer, snellaadcapaciteit en heel veel bruikbare binnenruimte. Op dit platform kan Volkswagen vele soorten auto’s bouwen, variërend van compacte auto’s tot grote zevenzitters.

 

De nieuwe elektrische auto’s worden vrijwel tegelijkertijd gelanceerd in Europa, China en de Verenigde Staten. In 2020 worden er ongeveer 100.000 exemplaren van de Volkswagen I.D. gebouwd. Het doel is om in 2025 een miljoen elektrische Volkswagen te fabriceren.

De Volkswagen-fabrieken in Pamplona (Spanje), Palmela (Portugal) en Bratislava (Slowakije) worden klaargemaakt voor de productie van nieuwe MQB-modellen. SUV-plannen zijn er voor Volkswagen-fabrieken in Mexico, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Rusland. Volkswagen investeert meer dan 750 miljoen euro in de onderdelenfabriek in Braunschweig, zo’n 1,5 miljard euro in Kassel en ruim 800 miljoen euro in Emden.

Tesla Semi truck heeft een richtprijs

De Tesla Semi Truck is gepresenteerd. Hij is volledig elektrisch en moet in 2019 in productie gaan. Maar wat moet ‘ie kosten? Volgens Tesla CEO Elon Musk moeten we voor het basismodel met 480 kilometer range rekening houden met een vanafprijs van 150.000 dollar. De versie met 800 kilometer range krijgt een prijskaartje van 180.000 dollar. Een Tesla Semi reserveren is al mogelijk. Je betaalt dan 20.000 dollar aan. De Tesla Semi vrachtauto moet met volle lading in 20 seconden naar 96 km/u kunnen accelereren. Zonder lading is dat nog maar vijf seconden, aanzienlijk sneller dan een vrachtauto met dieselmotor al hebben die nog wel een grotere actieradius.

BMW i3 vrouwonvriendelijk?

BMW heeft de verkoop van de i30 in de Verenigde Staten tijdelijk gestopt. BMW roept bovendien alle exemplaren in de VS zijn geleverd terug. Het gaat sinds de Noord-Amerikaanse lancering in 2014 om 30.000 exemplaren. De reden van de terugroepactie is bijzonder: een bestuurder van een BMW i3 die geen gordel draagt bij een aanrijding zou gewond kunnen raken. Vooral vrouwelijke bestuurders – korter dan 1,52 meter en lichter dan 50 kilogram – zijn een risicogroep, zo concludeert de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) na botsproeven. De vrouwen die aan de omschrijving voldoen hebben grotere kans op onaanvaardbaar nekletsel bij een frontale aanrijding als de gordel niet wordt gebruikt. Volgens BMW zijn alle passieve veiligheidssystemen van de i3 geoptimaliseerd voor gordelgebruik. Oftewel: gebruiken die gordel!

Mmmm, een BMW M hybride

Jawel, ook BMW M-modellen krijgen in de toekomst elektro-ondersteuning. Ontwikkelingschef Dirk Häcker van BMW’s afdeling M GmbH bevestigt dat in een interview met het Britse AutoCar. “We kunnen de noodzaak van elektrificatie niet ontkennen en het is waar dat we nu al aan een hybride aandrijving werken”, zegt Häcker. “Alles wat ik er nu over kan zeggen is dat we aan een zeer specifieke technische oplossing werken, maar er is nog geen definitief besluit over hoe we dat concept gaan toepassen.” Verwacht de eerste BMW M-types met elektro-ondersteuning in 2021.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*