BMW i8 Roadster: voor levensgenieters

BMW heeft in het zonnige Los Angeles het doek getrokken van de langverwachte BMW i8 Roadster, een auto voor levensgenieters. De Duitse autobouwer trekt tegelijkertijd het doek van de licht opgefriste i8 Coupé. Dit zijn alle highlights.

Plug-in hybrides

De BMW i8 Roadster en i8 Coupé zijn plug-in hybrids. Ze kunnen dus een kleine afstand volledig elektrisch afleggen tot snelheden van 120 km/u. Uniek voor de BMW i8 Roadster is uiteraard de dakconstructie. Het voorruitframe is net als het chassis gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP). De BMW i8 Roadster weegt 60 kilogram meer dan de BMW i8 Coupé.

Elektrisch bedienbare softtop

De i8 Roadster heeft een volledig elektrisch bedienbare softtop die in opent en sluit in 15 seconden met druk op de knop. Dat kan bij snelheden tot 50 km/u. De softtop vouwt zich op in een ruimtebesparende verticale positie, waardoor achter de stoelen nog zo’n 100 liter extra opbergruimte is ontstaan. In de B-stijl verwerkt BMW een Coupé- of Roadster-badge. Beide types hebben opvallende vleugeldeuren.

Meer wendbaarheid

Ook noemenswaardig: de BMW i8 Roadster heeft een modelspecifieke afstemming van vering, demping en Dynamic Stability Control dat standaard is op beide carrosserietypes. De BMW i8 Roadster is standaard uitgerust met 20-inch lichtmetaal. Elk wiel weegt circa een kilogram minder dan de lichtste wielen die tot dusver leverbaar waren. Kortom: meer wendbaarheid.

Nieuwe kleuren

Nieuw in het kleurenpalet zijn de carrosseriekleuren E-Copper metallic en Donington Grey metallic. Deze kleuren zijn zowel voor de BMW i8 Roadster als de BMW i8 Coupé beschikbaar. Elke i8 heeft standaard een navigatiesysteem, BMW Display Key, Driving Assistant inclusief Surround View en een mode 2-laadkabel.

Sterkere aandrijflijn

De aandrijflijn dan. In beide modelversies installeert BMW een lithium-ion-batterij. Die is groter dan voorheen. De capaciteit is gestegen van 20 naar 34 Ah en de totale opslagcapaciteit van 7,1 naar 11,6 kWh. Het vermogen van de elektromotor neemt toe met 9 kW (12 pk) naar een maximum van 105 kW (143 pk) en 250 Nm. De auto’s hebben hybride vierwielaandrijving, waarbij de benzinemotor de achterwielen aandrijft en de elektromotor de voorwielen.

Elektrisch rijden

Met alleen de elektromotor is nu een snelheid mogelijk van 105 km/u, voorheen was dat 70 km/u. Met een druk op de eDrive knop stijgt de puur elektrische topsnelheid naar 120 km/u. De elektrische range bedraagt 53 kilometer voor de BMW i8 Roadster en – vanwege de iets betere stroomlijn en een lager gewicht – 55 kilometer voor de BMW i8 Coupé.

Driecilinder

De driecilinder benzinemotor levert als vanouds 170 kW (231 pk) en 320 Nm. Het systeemvermogen komt uit op 275 kW (374 pk). De BMW i8 Roadster accelereert in 4,6 seconden naar 100 km/u. De BMW i8 Coupé is met een sprinttijd van 4,4 seconden iets sneller. In beide gevallen bedraagt de topsnelheid 250 km/u.

Introductie

De marktintroductie van beide modellen vindt plaats in mei 2018. Prijzen maakt BMW binnenkort bekend.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*