Tesla start met productie dakpannen die zonne-energie opvangen

Tesla begint met de productie van dakpannen met zonnepanelen. Dat meldt persbureau Reuters.

Inmiddels zijn meer dan 500 werknemers bezig met het produceren van de dakpannen. Klanten die al een aanbetaling van duizend dollar hebben gedaan, kunnen de komende maanden hun dakpannen verwachten.

Het Amerikaanse bedrijf onthulde de dakpannen twee jaar geleden. Op iedere dakpan is een speciale coating aangebracht. Wie direct op een pan kijkt, ziet de zonnecel. Vanuit een andere kijkhoek – bijvoorbeeld vanaf de oprit – verdwijnt de zonnecel en lijkt de dakpan op een traditioneel exemplaar.

Er zijn vier verschillende stijlen leverbaar. De eerste stijl – Tuscan Glass Tile – komt het meest overeen met de dakpannen die in Nederland en België op woningen liggen. Toch is de Smooth Glass Tile een mooi alternatief voor moderne woningen.

De dakpannen zijn sterker dan klein of leisteen. Ze zijn namelijk gemaakt van kwarts. “Ze gaan daardoor een leven lang mee”, aldus Musk tijdens een eerdere presentatie over de dakpannen.

Volgens Tesla kost een zonnedak met dakpannen van Tesla 10 tot 15 procent minder dan een traditioneel nieuwe dak met zonnepanelen. Wie een nieuw huis bouwt profiteert dus niet alleen van een laag prijskaartje, maar daarnaast zien deze dakpannen met ingebouwde zonnepanelen er strakker uit dan grote zonnepanelen op het dak.

Wel moet daarbij gezegd worden dat de dakpannen van Tesla iets minder efficiënt zijn dan normale zonnepanelen. Het gaat om een verschil van enkele procenten. Aan de andere kant: de Tesla-pannen komen overal op dak te liggen. Zonnepanelen bedekken vrijwel nooit 100% van het totale dakvlak.

Musk is van plan om de efficiëntie de komende tijd verder te verhogen. Dit moet te doen zijn, omdat een foton (licht) heen en weer kaatst achter het glas.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*