Goodyear Oxygene is ronduit ingenieuze autoband

Een conceptband die laat zien wat een autoband kan zijn. Misschien wel de mooiste ooit, een band die een bijdrage levert aan het milieu en waar mos(!) in is verwerkt.

Banden slijten en veroorzaken daardoor onder meer fijnstof. Dat heeft zo zijn invloed op de luchtkwaliteit en die is in de gemiddelde stad toch al matig.

Dat het ook anders kan bewijst de Goodyear Oxygene, een autoband die nog wel even de status van concept blijft houden. Allereerst groeit er mos aan de binnenzijde van de band. Dat biedt niet alleen een vriendelijke aanblik, maar absorbeert ook vocht van de weg en CO2 uit de lucht. Door fotosynthese ontstaat dan weer zuurstof. Het loopvlak is in 3D geprint met rubberpoeder dat afkomstig is uit gerecyclede banden. Lichtgewicht, duurzaam en bovendien lekvrij. Oh, en je hoeft em niet op te pompen met lucht.

 

Ook genereert de band zijn eigen elektriciteit. Dat wordt gebruikt voor de ingebouwde elektronica. Zo heeft deze Oxygene-band boordsensoren, een eenheid voor verwerking van kunstmatige intelligentie en een aanpasbare lichtstrip om medeweggebruikers te waarschuwen voor bewegingen van de auto. De band is ook aangesloten op het internet der dingen, waardoor informatieuitwisseling tussen auto’s of met infrastructuur mogelijk is.

Al met al zeer ingenieus, maar de realiteitszin wordt niet onmiddellijk duidelijk. Dat is bij de Goodyear EfficientGrip Performance wel anders, die band is speciaal voor elektrische auto’s.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*