Kreisel bouwt volledig elektrische brandweerwagen

Waarom ook niet? Ook de brandweer heeft wat aan een klap vermogen dat bovendien onmiddellijk beschikbaar is. En daarbij hoeven er slechts hoogst zelden krankzinnige afstanden te worden afgelegd. Dat kan dus prima volledig elektrisch.

Deze brandweerwagen is zijn leven begonnen als Mercedes Sprinter. De ombouw wordt verzorgd door brandweerwagenbouwer Rosenbauer, dan heet de auto ineens Rosenbauer KLF-L. Maar die is niet elektrisch. Daarvoor biedt Kreisel de helpende hand. Het bedrijf voorziet de auto van een elektrische aandrijflijn met een vermogen van 120 kW (163 pk) en een accupakket met een capaciteit van 86 kWh.

Er wordt uitgegaan van een reëel rijbereik van 160 kilometer. Dat is denkelijk geen afstand die tijdens een gemiddelde blusdienst afgelegd moet worden. Mocht het batterijpercentage toch enorm zijn gezakt en actieradiusangst de kop op steken, dan is het mogelijk om op te laden met een standaard type 2-aansluiting of een CCS-snellaadaansluiting.

De auto is er gekomen in opdracht van Linz AG. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de energie, telefonie, alsmede verkeers- en gemeentediensten in de Oostenrijkse stad Linz. Dezelfde organisatie gaf eerder al opdracht voor een plugin-hybride brandweerwagen.

Kreisel heeft eeuwige roem vergaard met het leveren van een volelektrische Hummer en even elektrische Mercedes-Benz G-klasse aan Arnold Schwarzenegger. Vierkante, geveinsd milieubewuste terreinreuzen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*