Kia laat Soul EV draadloos laden

2018 Soul EV
Geen gehannes met stekkers, maar ook de elektrische auto gewoon draadloos opladen. Zou dat niet ideaal zijn? Volgens Kia wel.

Daarom is er een driejarige proef geweest met het draadloos opladen van een Kia Soul EV. Een testperiode die tot een einde is gekomen. Er is samenwerkt door het Hyundai-Kia America Technical Center en Mojo Mobility. De laatste is een partij die is gespecialiserd in het draadloos opladen van allerlei elektrische voorwerpen, als wearables, mobiele telefoons, tablets, laptops en dus ook heuse auto’s. En voor de volledigheid, Kia maakt deel uit van de Hyundai Motor Company.

De laadoplossing om de Kia Soul EV te voorzien van ‘verse prik’ is in staat om een vrij hoog vermogen te bieden. Kia heeft het zelf over snelladen. Dat valt nogal mee, maar toch moet er met meer dan 10 kW geladen kunnen worden en dat is respectabel. Er is bovendien sprake van een rendement tussen stroomnet en auto van 85 %. Het systeem werkt ogenschijnlijk eenvoudig. De bestuurder hoeft er alleen maar voor te zorgen dat zijn wagen goed geparkeerd staat.

Een elektromagnetisch veld zorgt ervoor dat de energie wordt overgebracht tussen twee spoelen. Een transmitter op de grond en een ontvanger aan de onderzijde van de auto. Er wordt dan geladen middels inductie. Het systeem werkt ook wanneer er niet direct met uiterste precisie wordt geparkeerd, het is geen vereiste dat de spoelen recht boven elkaar staan.

Helaas weten we niet wanneer Kia’s en Hyundai’s beschikking krijgen over deze draadloze laadmogelijkheid. Of echt van de grond komt is nog de vraag. Ook merken als Nissan, BMW, Mercedes, Toyota en zelfs truckproducent Scania zijn hier in de afgelopen jaren al mee bezig geweest.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*