ITALIË WIL NOORWEGEN VOORBIJSTREVEN ALS EV-LAND

De nieuwe regering van Italië heeft zichzelf op mobiliteitsgebied een ambitieus doel gesteld: het land wil Noorwegen van de EV-troon stoten.

In 2022 moeten er volgens Automotive News maar liefst 1 miljoen volledig elektrische auto’s op de Italiaanse wegen rijden. Hoe ambitieus die doelstelling precies is, wordt pas duidelijk als we er recente verkoopcijfers bij pakken. In 2017 werden in Italië nog geen 2.000 EV’s verkocht, terwijl er in Noorwegen vorig jaar meer dan 33.000 over de toonbank gingen. Daar komt bij dat er in totaal in Italië in die periode zo’n 2 miljoen auto’s werden verkocht, terwijl het dunbevolkte Noorwegen nog geen 160.000 exemplaren kentekende.

De Noren kiezen uiteraard niet puur uit ideologische overwegingen voor een EV, maar worden aan alle kanten gestimuleerd door subsidies en andere door de overheid geboden voordelen. Dat is dan ook de weg die de Italiaanse overheid wil gaan bewandelen. Om het doel van 1 miljoen EV’s te halen, zou de regering in de komende jaren zo’n 8,5 miljard euro aan subsidies en andere stimulansen moeten spenderen. Ook een sloopregeling voor auto’s met een verbrandingsmotor wordt daarbij genoemd.

Het plan komt naar verluidt vooral uit de koker van de Vijfsterrenbeweging en diens partijleider Luigi Di Maio. De Italiaanse regering zou de geruchten hebben bevestigd, maar verklaart niet of het daarbij om uitsluitend volledig elektrische auto’s of ook om (plug-in) hybrides moet gaan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*