VAARWEL BENZINEMOTOR, HALLO ELEKTRISCHE SMART! Smart verkoopt alleen nog 100% elektrische modellen in Nederland

Driven by EQ Stuttgart 2018 Driven by EQ Stuttgart 2018

Ga snel naar de dealer als je nog een Smart met benzinemotor wilt. Vanaf 1 januari 2019 verkoopt Smart alleen nog 100% elektrische auto’s in Nederland. Het is daarmee de eerste autofabrikant die systematisch werkt aan de overgang naar elektrisch. Per 2020 wil het Duitse merk in heel Europa alleen nog elektrische auto’s aanbieden.

17,6 kWh accupakket

Nederland is niet de eerste markt waar de benzinemotor verdwijnt. Sinds 2017 kan je in de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen geen Smart met benzinemotor bestellen. De Smart Fortwo en Forfour EQ zijn de enige modellen in de prijslijst. Beide auto’s beschikken over een 17,6 kWh accupakket en een actieradius van ongeveer 160 kilometer. Binnen 40 minuten kan je de auto’s weer opladen met een wallbox.

Een schaap in wolfskleren

Naast het verdwijnen van de benzinemotor, komt Smart met drie nieuwe uitrustingsniveaus. Voortaan kun je de Fortwo EQ en de Forfour EQ bestellen als Comfort, Comfort Plus en Brabus Style. Airconditioning, Bluetooth en een laadkabelpakket zijn standaard op de Comfort-uitvoeringen. Wil je leder of navigatie, dan ben je al snel aangewezen op de Comfort Plus. De Brabus Style is een stuk sportiever met nappaleder, matgrijze lak en lichtmetalen wielen.

Elektrische deelauto’s

Om jezelf niet een ongeluk te zoeken naar een laadpaal, komt Smart met de EQ control-app. Met deze applicatie kun je de auto voorverwarmen, de actieradius checken, een laadpaal zoeken en het laden betalen. De applicatie gebruikt hierbij het Plugsurfing-netwerk om de beschikbaarheid van laadpalen te controleren. De elektrische Smarts moeten ook dienstdoen als deelauto. Via de eigen carsharingservice van Mercedes-Benz (Car2go) kun je alleen nog elektrische auto’s delen. In Amsterdam, Parijs, Stuttgart en Madrid kun je gebruik maken van zo’n elektrische deelauto. Meer dan 70 miljoen kilometers reden gebruikers van Car2go al elektrisch.

Elektrisch sinds 2007

Overigens is de elektrische Smart niet nieuw. Sinds 2007 experimenteert het merk al met elektrische auto’s. Die auto’s hadden vooral als doel om elektrisch rijden te promoten in 18 landen. Smart maakte niet meer dan 2.000 exemplaren van die testauto’s. Het is te hopen dat we de nieuwe elektrische Smart wat vaker op de weg zien. De Fortwo EQ is er vanaf 23.670 euro. Wil je liever de vierdeursvariant, dan betaal je voor de Forfour EQ minimaal 24.050 euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*