DIT IS DE VOLKSWAGEN ID.3

De nieuwe ID.3 van Volkswagen moet een groot succes worden en is dan ook een van de grootste publiekstrekkers op de IAA in Frankfurt. Hij heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de VW Golf en zou dan ook dé opvolger van dit succesnummer moeten worden. De ID.3 is de eerste Volkswagen die op het nieuwe MEB-platform wordt gebouwd en dan ook helemaal als elektrische auto is ontwikkeld. Hij was de afgelopen tijd dan ook al heel veel in het nieuws, helaas waren er tot nu toe alleen beelden van de gecamoufleerde auto’s beschikbaar. In de aanloop naar de IAA in Frankfurt, waar de productieversie zijn wereldpremière zal beleven, heeft Volkswagen eindelijk een complete set foto’s en veel nieuwe informatie vrijgegeven.

ID.3 VERSUS GOLF

De Volkswagen ID.3 moet uiteindelijk de opvolger van de Golf worden. Daarom heeft hij er qua uiterlijk ook iets van weg, al komt dat natuurlijk ook door de stylingelementen die alle Volkswagens gemeen hebben. Maar ook qua formaat komt de ID.3 behoorlijk overeen met de Golf aanliggen. Zo is hij met een lengte van 4,26 meter nagenoeg even lang als de Golf. Ook de inhoud van de kofferbak scheelt maar 5 liter. Vanwege lang en is daarmee bijna even lang als de Golf. Vanwege de aanwezigheid van een accupakket is de ID.3 uiteraard wel veel zwaarder. Met de 204 pk elektromotor die een maximumkoppel van 310 Newtonmeter levert, bereikt de ID.3 First een topsnelheid van 160 km per uur.

VOLGEND JAAR LEVERBAAR

De eerste exemplaren van de Volkswagen ID.3 worden naar verwachting begin volgend jaar geleverd. Wie geen pre-order heeft geplaatst zal overigens wat langer op zijn Volkswagen ID.3 moeten wachten. De eerste 35.000 productieslots zijn bedoeld voor de mensen die een pre-order hebben geplaatst. Het aan Nederland toebedeelde aantal is zelfs al helemaal vergeven.

VW ID.3 FIRST EDITION

De productie van de Volkswagen ID.3 start met de speciale “First Edition”, welke wordt gebouwd in een gelimiteerd aantal van 30.000 stuks. Deze uitvoering heeft een 58 kWh accu en kopers kunnen kiezen uit drie uitrustingsvarianten. De actieradius met het genoemde accupakket bedraagt 420 kilometer (WLTP). Volkswagen gaat de ID.3 later ook met andere accupakketten aanbieden. Met het accupakket van 45 kWh bedraagt de actieradius 330 kilometer, met het grotere pakket van 77 kWh kan een afstand van 550 kilometer worden afgelegd. Alle accupakketten kunnen ook worden opgeladen aan de snellader. Dat kan met een snelheid van 100 kW. Daarmee kan de accu van de ID.3 binnen dertig minuten worden opgeladen tot een bereik van ongeveer 290 kilometer (WLTP).

VOLKSWAGEN WE CHARGE

Wie een Volkswagen ID.3 koopt, krijgt het eerste jaar na registratie gratis elektriciteit via “Volkswagen We Charge” met een maximum van 2000 kWh.

BASISMODEL ONDER DE 30.000 EURO

Volkswagen kondigde aan dat de vanafprijs voor de basisversie voor de VW ID.3 minder dan 30.000 euro zal bedragen. Hoewel dit bedrag heel concurrerend klinkt, is het maar de vraag in hoeverre deze uitvoering van de ID.3 qua actieradius en uitrusting dan op kan tegen vergelijkbare auto’s zoals de Hyundai Kona.

MODULAR E-DRIVE

De nieuwe Volkswagen ID.3 is de eerste auto van dit merk die zal worden gebouwd op het inmiddels bekende MEB-platform. In dit Modular E-Drive (MEB) platform bestaat de elektrische aandrijving uit een in de achteras geïntegreerde elektromotor. Daar zijn ook de vermogenselektronica en transmissie ondergebracht. Voor in de auto vinden we de pomp voor de airconditioning en stuurbekrachtiging. Het accupakket wordt in de bodem geplaatst en zorgt zo voor een optimale gewichtsverdeling.

PLATFORM NIET ALLEEN EXCLUSIEF VOOR VOLKSWAGEN

De bedoeling is dat niet alleen alle Volkswagen ID-modellen hier mee worden gebouwd, maar dat ook de andere merken van de Volkswagen Group dit platform gaan gebruiken. Ook heeft Volkswagen aangekondigd dat het haar platform aan andere fabrikanten ter beschikking zal stellen. Zo heeft Volkswagen bijvoorbeeld afspraken hierover met Ford gemaakt. De Amerikaanse fabrikant zal tenminste één elektrisch model op basis van dit platform gaan ontwikkelen.

INSTRUMENTARIUM

Volkswagen heeft voor de ID.3 een geheel, centraal gepositioneerd aanraakscherm ontwikkeld. Dat scherm houdt de bestuurder voortdurend op de hoogte van alle relevante informatie. Via een augmented reality head-up display kan deze informatie ook direct op de voorruit worden geprojecteerd. Het dashboard van de ID.3 heeft ook spraakbesturing en uiteraard is het ook voorzien van connectiviteit met de smartphone. Nagenoeg alle schakelaars in de ID.3 zijn vervangen door aanraakgevoelige toetsen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*