Huur eens een elektrische auto tijdens je vakantie

Op vakantie gaan doen we nog altijd massaal, maar steeds bewuster. We kiezen meer en meer voor vakanties die het milieu zo min mogelijk schade toebrengen. Vliegen is soms onvermijdelijk, tegelijkertijd kun je in plaats van een benzineauto in veel landen een elektrische auto huren. Ben je toch een stuk slimmer bezig als het gaat om het verminderen van de CO2 uitstoot. 

Even om je te laten schrikken: vliegreizen binnen Europa, bijvoorbeeld naar Frankrijk, zorgen voor een uitstoot van ongeveer 240 kilo CO2 uitstoot. Dat zegt je mogelijk niet veel, maar als je met de trein gaat, spreken we over 25 kilo CO2 uitstoot.

We zullen je niet vermoeien met nog meer cijfers, maar het moge duidelijk zijn dat vliegen flink vervuilend is. Dat komt onder andere door het gebruik van kerosine en de hoogte waarop gevlogen wordt. Ook stikstofperoxiden, roet en andere gassen komen erbij vrij. Slecht voor het milieu, bevorderlijk voor het broeikaseffect.

Je kunt je vliegreis groener maken door extra te betalen. Van dat geld worden bijvoorbeeld elders in de wereld bomen geplant. Nog maar weinig mensen doen dit, terwijl het maar om een paar tientjes gaat.

Wat meer tot de verbeelding spreekt, is op de plaats van bestemming te kiezen voor een vervoersmiddel dat het milieu minder schade toebrengt. Elektrisch rijden bijvoorbeeld. Elektrisch rijden betekent immers veertig procent minder CO2 uitstoot dan wanneer je een benzine- of dieselauto zou rijden. Het is te allen tijde beter voor het klimaat en het milieu. Zonder uitstoot van fijnstof of stikstof werk je mee aan een betere luchtkwaliteit. Ook tijdens je vakantie.

Huur een elektrische auto in je vakantie

De auto maakt duidelijk óók een groot deel uit van het vervuilen, en tegelijkertijd het verbeteren van het milieu. Steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch rijden. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek telde Nederland op 1 januari 2019 bijna 45 duizend elektrische personenauto’s. Dit aantal is twee keer zoveel als het jaar ervoor. Dit laat zien dat mensen steeds vaker overgaan tot de aanschaf van een elektrische auto.

Een proefrit kan de twijfelaars over de streep trekken, maar niet iedereen neemt zomaar dat initiatief. En het is vaak maar een kortdurend ritje. Wil je echt ervaren wat elektrisch rijden is dan is het zo gek nog niet om in je vakantie een elektrische auto te huren. Dan kun je werkelijk ervaren hoe een elektrische auto rijdt en of dit bij je past.

Reserveer ruim van tevoren je elektrische auto

Het is verstandig om een auto te reserveren ruim voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je teleurstellingen. Als het om een elektrische auto gaat, heeft dat nog veel meer prioriteit. Deze type auto’s zijn namelijk al snel verhuurd. Mede doordat ze populair zijn en er een beperkt aantal van aanwezig is.

Bij Easyterra is het een fluitje van een cent, mits je op tijd bent. Op deze site kun je in enorm veel landen een (elektrische) auto huren. Ze bieden huurauto’s aan in bijvoorbeeld Willemstad, de hoofdstad van Curacao. Als jij toevallig binnenkort een trip maakt naar dit Caraïbische eiland en nog een huurauto nodig hebt, dan kun je dat gemakkelijk regelen. Natuurlijk kun je ook op andere bestemmingen een auto huren, denk bijvoorbeeld aan Ibiza, Lissabon en het Noorse Oslo.

Voordelen van het huren van een auto op vakantie

Wist je trouwens dat Noorwegen nog altijd wereldleider is als het gaat om het elektrisch rijden? Kies je voor een Scandinavische vakantie dan kun je dus verzekerd zijn van voldoende laadpalen en kun je gaan en staan waar je wilt. In de stad Bergen bijvoorbeeld is vijftig procent van de verkochte auto’s elektrisch.

In China en de Verenigde Staten is het elektrisch rijden ook al gemeengoed geworden. China heeft het hoogst aantal elektrische auto’s ter wereld. Hier lag het aantal verkochte elektrische auto’s drie jaar geleden al gelijk aan de verkoop in alle andere landen samen. De plannen in Europese landen als Frankrijk en Groot-Brittannië zijn vooruitstrevend. Zo wil Frankrijk de verkoop van alle benzine- en dieselauto’s in 2040 verbieden. Er wordt dan ook voorspeld dat de vraag naar elektrische auto’s de komende jaren een flinke boost zal krijgen.

Ga jij er ook voor? Probeer het eens uit. Doe een proefrit of wees slim en huur in je vakantie een elektrisch exemplaar. Sla je twee vliegen in één klap. Ben je geweldig goed bezig voor het milieu en geniet je van het stille rijden. We zijn benieuwd naar je bevindingen.

Elektrisch vliegen?

Een stap verder zou zijn als we ook milieuvriendelijker kunnen gaan vliegen. Dat zit er echter voorlopig nog niet in. De techniek is nog niet zover en om een vliegtuig elektrisch te laten vliegen, zijn fikse batterijen nodig. Veel te zwaar voor een kist. Biobrandstoffen dan? Ook daar zitten nog veel haken en ogen aan, daar zijn immers enorm veel gewassen voor nodig.

De oplossing lijkt voorlopig te zitten in niet te vaak vliegen en als je gaat, een elektrische auto te huren op de plaats van bestemming. Goed bezig!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*