Dutch Design Week: de ‘auto van de toekomst’ is onderdeel van een intelligent ecosysteem

Onze toekomstige auto’s sluiten naadloos aan op de ‘connected society’. Daardoor reizen we straks sneller, veiliger, efficiënter én duurzamer. Tijdens Dutch Design Week (DDW) tonen drie futuristische concept cars hoe dat werkt.

De drie prominent aanwezige concept cars tijdens Dutch Design Week lijken zo weggereden uit de set van Bladerunner, Prometheus of een andere intrigerende science fiction film. De grotendeels glazen cabines bieden inzittenden een vrijwel onbeperkt zicht op de omgeving. De wielen lijken niet rond, maar vierkant. En op de plek waar de chauffeur normaal zit, hangt nu een groot beeldscherm. Die maakt het mogelijk om in de auto te werken, informatie op te vragen of bijvoorbeeld video’s te kijken.

Zowel EZ-GO, EZ-PRO en EZ-ULTIMO kunnen geheel autonoom rondrijden. Deze concept cars zijn ontwikkeld door DDW-partner Renault. De pionier en Europees marktleider op het gebied van elektrisch rijden grijpt DDW aan om zijn innovatieve visie op mobiliteitsoplossingen in 2030 te delen. Los van alle opmerkelijke technologie, gaat het daarbij ook nadrukkelijk over de auto als integraal onderdeel van onze ‘connected society’.

Smart cities

Steeds meer voertuigen, apparaten, gebouwen, wegen en andere onderdelen van de stedelijke infrastructuur zijn in staat om data te genereren en te delen. Het aaneengesloten netwerk van al die connected onderdelen is een belangrijk onderdeel van het ‘Internet of Things’. Steden die deze datastromen gebruiken om het woongenot en de leefbaarheid voor bewoners te vergroten, staan bekend als ‘smart cities’. Met de drie concept cars speelt Renault slim in op de talrijke nieuwe mogelijkheden die daarmee ontstaan.

Elk van de drie elektrische voertuigen ondersteunt verschillende hoogwaardige dataverbindingen. Dankzij een high speed internet-connectie wordt werken in de auto erg makkelijk en efficiënt. Op de in de cabine verwerkte beeldschermen kun je al rijdende je agenda bijwerken, notities maken, je mail lezen, Skype-calls bijwonen of de auto transformeren in een virtuele vergaderzaal. Tegelijk deelt de auto doorlopend de laatste details over je reis. Reistijd naar werk of een afspraak is zo dus niet langer verloren tijd. De auto verandert in een volwaardige mobiele werkplek.

Car2Car en Car2X-netwerk

De innovatieve concept cars van Renault zijn tegelijk ook doorlopend verbonden met twee andere hoogwaardige datanetwerken. Het wifi-achtige Car2Car-netwerk ondersteunt een realtime verbinding met voertuigen in de directe omgeving. De auto weet zo straks bijvoorbeeld precies wanneer die voertuigen gaan afremmen of van rijbaan gaan wisselen. De autocomputer analyseert die informatie doorlopend en kan proactief remmen of uitwijken om ongelukken te voorkomen.

Via een soortgelijk Car2X-netwerk wisselen de ‘auto’s van de toekomst’ ook doorlopend informatie uit met de omliggende infrastructuur. In de toekomst kunnen ‘slimme wegen’ die data gebruiken om verkeersstromen efficiënter te managen. Zo springen stoplichten straks mogelijk op rood of groen op basis van het aantal naderende voertuigen. Sterker nog: doordat voertuigen onderling kunnen ‘afspreken’ wie er voorrang heeft, worden stoplichten straks wellicht geheel overbodig.

Optimaliseren verkeersstromen

Een niveau hoger kunnen steden of regio’s via dezelfde mogelijkheden de doorstroming van het totale verkeersaanbod gaan regelen. Vanaf krachtige computers berekenen algoritmes realtime waar de verkeersdruk waarschijnlijk gaat toenemen. Tegelijkertijd berekenen de computers met welke maatregelen ze de resulterende files of andere overlast tot een minimum kunnen beperken.

In dit prikkelende toekomstscenario zijn EZ-GO, EZ-PRO en EZ-ULTIMO niet alleen zelfstandige voertuigen meer. Ze maken integraal onderdeel uit van een omvangrijk mobiliteitsecosysteem. Dit intelligente systeem maakt het mogelijk om vraag en behoefte aan transport veel efficiënter op elkaar af te stemmen. Dankzij dit systeem kan straks iedereen op het juiste moment over een auto beschikken, terwijl we tegelijk de overlast door autogebruik tot een minimum kunnen beperken.

Robotgestuurde bezorging

In het verlengde hiervan maakt Renault het ook mogelijk de overlast door sterk toenemende pakketbezorging terug te dringen. Op de ‘bedrijfswagen’ EZ-PRO kunnen eenvoudig veelzijdige containers (‘pods’) worden geplaatst. Elke transporteur kan via het aangesloten platform eenvoudig zijn eigen plekje in een pod reserveren, of een hele pod boeken. Zo hoeft straks niet langer iedereen een eigen bedrijfswagen door de stad te laten rijden en gaat ook het bezorgen van pakketten of bevoorraden van winkels straks sneller, veiliger, efficiënter én duurzamer.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*