Zakelijke rijders tegen snelheidsverlaging: “100 rijden met een elektrische auto heeft geen effect op stikstof”

Bijna driekwart van de zakelijke rijders in ons land kan zich niet vinden in de kabinetsplannen voor een snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op snelwegen. Dat zegt de belangenvereniging van deze weggebruikers.

Maar liefst zeventig procent van hen is tegen de verlaging van de maximumsnelheid, zegt voorzitter Jan van Delft. Zakelijke rijders leggen volgens hem jaarlijks gemiddeld een kleine 40 duizend kilometer af en rijden veelal in schone benzine- en dieselauto’s én ook steeds vaker in elektrische auto’s. Het aandeel van die laatste categorie is dit jaar gestegen naar 17 procent, merkt Van Delft op.

Met een elektrische auto 100 km/uur rijden, heeft geen enkel effect op stikstof en een maatregel met een dergelijk effect kan niet anders gezien worden dan symboolpolitiek. We moeten stoppen met het pesten van de automobilist’’, aldus de voorzitter. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), aangesloten bij de Mobiliteitsalliantie die van de zomer het DeltaPlan 2030 lanceerde, vroeg haar leden op haar website naar hun mening over de kabinetsplannen met het oog op de stikstofreductie.

Ruim 1.000 bezoekers lieten online hun stem horen. Op de vraag of ze liever een autoloze zondag hebben dan de snelheidsverlaging, reageerde 47 procent met ‘geen van beide’ en gaf 22 procent aan de eerste optie te verkiezen. Een kleine 8% ziet beide maatregelen wel zitten.

Maatregelenpakket

De coalitiepartijen zijn het eens geworden over een maatregelenpakket rond de stikstofproblematiek. Het pakket wordt morgen officieel gepresenteerd, maar al zeker is dat de maximumsnelheid overdag in het grootste deel van Nederland verlaagd wordt naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er nog wel 130 kilometer per uur gereden worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*