In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier

Uit de Elektrisch Rijden Monitor, die de ANWB vandaag voor het derde jaar presenteert, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Het aanbod van betaalbare elektrische auto’s groeit ondertussen gestaag en ook de actieradius neemt steeds verder toe. Ieder jaar neemt het aantal Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen toe en ook dit jaar zien we weer een stijging naar 5 procent. Toch gaat lang niet iedereen uit deze groep ook daadwerkelijk tot aanschaf over, daarvoor is met name de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s verantwoordelijk.

  • Klik hier voor meer informatie

‘Betaalbare’ elektrische auto

Ook daarin zien we in 2020 een verandering plaatsvinden. Er komen steeds meer ‘betaalbare’ elektrische auto’s op de markt. Zo komen er diverse kleine modellen onder de 30.000 euro op de markt en groeit vooral het segment tussen de 30.000 en 40.000 euro volgend jaar aanzienlijk. Nog belangrijker is dat de Total Cost of Ownership (de totale kosten van aanschaf, bezit en gebruik) van een elektrische auto steeds dichter bij die van een gewone auto ligt. Vorig jaar was een elektrische auto gemiddeld nog 6 procent duurder over de gehele levensduur, nu ligt dat rond de 2 a 3 procent. Om de particuliere koper te verleiden elektrisch te rijden komt er in 2020 een aanschafsubsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Consument nauwelijks op de hoogte van fiscale voordelen

Overigens blijken maar weinig mensen op de hoogte van die aankomende stimuleringsmaatregelen, slechts 30 procent van de Nederlanders heeft erover gehoord. Dat een elektrische auto nu al is vrijgesteld van wegenbelasting blijkt zelfs nog minder bekend, slechts 18 procent weet dit. Bij de zakelijke rijder zijn de fiscale voordelen wél bekend: met dank aan een gunstig bijtellingspercentage is het aantal elektrische auto’s het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*