Eindhoven zet in op avondrace Formule E

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 85

EINDHOVEN – Stichting Formula Eindhoven presenteert plannen om race voor elektrische auto’s naar deze regio te halen. Een E-prix in de avond zou een wereldprimeur zijn.

Zoals Max Verstappen uitkijkt naar zijn eerste GP in eigen land, in mei in Zandvoort, zo zou het voor Robin Frijns een droom zijn als er een Formule E-race in Nederland wordt gehouden. ,,We reizen met de Formule E de hele wereld over, van Mexico tot Saoedi-Arabië. Maar voor iedere coureur, iedere sporter is het een droom om voor eigen publiek te laten zien wat je kan. Het zou geweldig zijn als we over twee jaar aan de start konden staan in Eindhoven.”

Frijns vormt samen met Nyck de Vries de Nederlandse delegatie in het deelnemersveld van de Formule E, het kampioenschap voor elektrisch aangedreven raceauto’s. Zaterdag reed de Limburger nog in Marrakech in Marokko, donderdag gaf hij onvermoeibaar invulling aan zijn rol als ambassadeur van de stichting Formula Eindhoven en de inspanningen om een E-Prix naar Eindhoven te halen. In de showroom van Audi-dealer Van den Udenhout werden de partners van de Eindhovense organisatie gepresenteerd, van de gemeenten Eindhoven en Helmond tot Eindhoven Airport en een tiental bedrijven.

  • Klik hier voor meer informatie

Ronkende bespiegelingen

De initiatiefnemers hadden de vaderlandse pers uitgenodigd om de ambities nog eens goed in de verf te zetten. Gastheer was Rob Kamphues, presentator van de Formule 1-uitzendingen rondom de GP’s. Er klonken mooie, enthousiaste, soms ronkende bespiegelingen op de kansen die het Formule E-circus biedt voor de regio. Frijns noemde de Brainportregio met zijn focus op technologie en innovatie ‘een logische plek’.

Peter-Paul Laumans, die samen met Ed Winters en Berry van Nes de kar trekt, sprak van ‘a perfect match’. Daarin wordt hij inmiddels ondersteund door onderzoeken van BrabantSport en het Mulier-Instituut, die een E-Prix in deze regio als zeer kansrijk hebben bestempeld.

Uitgebreid bidbook samenstellen

Met de organisatie van een E-Prix is vijftien tot twintig miljoen euro gemoeid. Inmiddels is zeker dat Eindhoven zich kandidaat gaat stellen. Toch moet er nog veel gebeuren. Het komende jaar wordt benut om een uitgebreid bidbook samen te stellen. Dat moet in maart 2021 afgeleverd zijn bij de internationale autosportfederatie FIA. Een speciale commissie hakt vervolgens in juni 2021 de knoop door. Eindhoven doet een gooi naar een plekje op de racekalender van 2021-2022 en die van de daaropvolgende seizoenen. ,,We zetten in op minimaal drie races”, aldus Laumans.

Avondrace regelrechte primeur

Om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie, wil Eindhoven voor een avondrace gaan. In de Formule I worden al GP’s bij kunstlicht gehouden, in de Formule E zou het een regelrechte primeur zijn. ,,We willen Eindhoven Lichtstad een wereldpodium geven”, zei Laumans. ,,Zo kunnen we de geschiedenis van de stad gebruiken om tot een zo innovatief mogelijk bid te komen, waartegen ze geen nee kunnen zeggen.”

Een race bij kunstlicht en dan liefst in het hart van de stad en niet weggestopt op een anoniem industrieterrein. Laumans droomt weleens van een parcours, zo zei hij met een glimlach, langs iconische plekken als het Philips Stadion, de Witte Dame, het Klokgebouw, de Blob en het Evoluon. ,,Wat er precies haalbaar is, gaan we nu onderzoeken.”

Al voordat het bidbook wordt afgerond, wordt het beoogde circuit straks beoordeeld door de internationale autosportbond. Een delegatie zal te zijner tijd in Eindhoven op bezoek komen om alles in ogenschouw te nemen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*