Amsterdam gebruikt batterij om riviercruises schoner te maken

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 60

De haven van Amsterdam gaat een mobiele accu inzetten zodat riviercruises minder vaak een dieselaggregaat gebruiken. Daarmee wordt de lucht in de stad schoner en produceren de cruises minder CO2. Uiteindelijk moet een hele vloot aan drijvende batterijen Amsterdam van elektriciteit voorzien.

Nu het tulpenseizoen op het punt staat om te beginnen, komen er steeds meer riviercruiseschepen aan in de Amsterdamse haven. Zo veel zelfs, dat er niet genoeg ruimte aan de kade is om alle boten van stroom te voorzien. Op het moment dat er te veel vraag is springt de batterij bij. Deze kan maximaal drie boten stroom leveren en voorkomt daarmee dat er te veel dieselaggregaten aan boord van de cruiseschepen aan gaan.

  • Klik hier voor meer informatie
Stroom voor bouwplaatsen

De komende weken zal de batterij schipperen tussen de haven en de stad. Ook in de stad wordt namelijk nog regelmatig een dieselaggregaat gebruikt. Bouwplaatsen, evenementen en filmsets hebben namelijk vaak tijdelijk energievoorzieningen nodig. Door een batterij te gebruiken wordt de lucht in de stad schoner en gebruiken deze plekken duurzame energie.

De doop van de varende batterij:

Varende batterijen ontzien de stad en zorgen voor minder uitstoot dan een vrachtwagen – mits de boot elektrisch is. “Deze varende transport methode maakt het gebruik van mobiele batterijen goedkoper en maakt het transport ervan schoner”, legt Peter Paul van Voorst tot Voorst uit. Hij is de oprichter van Skoon, het bedrijf dat de batterijen gaat verhuren. De batterij zelf komt van Koolen Industries, en Port of Amsterdam is ook betrokken. “Daardoor worden onze batterijen even duur of goedkoper dan dieselaggregaten.” Vooral als er langdurige stroom nodig is, bijvoorbeeld als een riviercruiseschip een paar dagen blijft liggen, wint de batterij het.

Een vloot van batterijen

Daarom ziet van Voorst tot Voorst toekomst in de drijvende batterij. “Het zou zomaar kunnen dat er straks een vloot van batterijen is. Ook omdat dieselaggregaten in de stad steeds vaker verboden zijn.” Skoon werkt nauw samen met de gemeente, zodat ondernemers een goed alternatief hebben voor het dieselaggregaat. “De gemeente wil niet alleen maar verbieden; het wil ook een goed, gelijkwaardig alternatief leveren voor een aggregaat.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*