Op vakantie met elektrische auto? ‘Let op het grote prijsverschil bij laders’

Nederlanders die deze zomer met hun elektrische auto naar Zuid-Europa op vakantie gaan, moeten onderweg rekening houden met grote prijsverschillen. Met name in Frankrijk, Spanje en Italië is het oppassen geblazen.

Dat blijkt uit een vergelijking van consumentenplatform elektrischryden.nl. Daaruit komt naar voren dat het regelmatig erg onduidelijk is wat opladen precies kost. Vaak zijn verschillende pasjes nodig en zelfs per laadpaal kun je voor dure verrassingen komen te staan.

Grote prijsverschillen

Volgens de onderzoekers kan een laadbeurt bij één en dezelfde paal zomaar tientallen euro’s duurder of goedkoper zijn, afhankelijk van je auto en je laadpas. “De situatie zoals we die vroeger met bellen in het buitenland kenden, bestaat nu eigenlijk voor elektrisch laden.”

De prijsverschillen zijn vooral groot bij de publieke laadpalen. Zo betaal je in Frankrijk vaak per minuut, waardoor de rekening fors kan oplopen als je auto niet op de maximumsnelheid laadt. Dit kan voorkomen als gevolg van extreme hitte. Ook zijn sommige palen nog uitgerust met de verouderde type 1-stekker.

Gratis bij de Lidl

Ook Spanje kent grote verschillen. Een deel van de markt is vrij, een deel gereguleerd. Daarnaast hebben automerken prijsafspraken op sommige locaties. De verschillen per laadbeurt kunnen op die manier oplopen tot tientallen euro’s per volle batterij.

De onderzoekers raden bezitters van elektrische auto’s aan zoveel mogelijk bij je zomerverblijf, hotel of camping te laden om onaangename verrassingen te voorkomen. Ook wijzen ze op de mogelijkheid om gratis te laden bij sommige supermarkten tijdens het boodschappen doen, zoals die van Lidl, Aldi of E. Leclerc.

  • Klik hier voor meer informatie

Drie miljoen palen

Om een einde te maken aan het gehannes met verschillende laadpassen presenteert de Europese Commissie nog deze zomer plannen voor de verdere uitrol van Europese laadpalen. Daarbij staan een goede dekking langs de Europese hoofdroutes en versimpeling centraal.

Eind vorig jaar maakte Eurocommissaris Frans Timmermans al bekend dat er in de Europese Unie de komende jaren drie miljoen laadpalen moeten komen. Dat zijn er nu ongeveer 250.000, hoewel het aantal snel stijgt. Nederland is met 60.000 punten koploper.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*