Grote toename aantal laadpunten elektrische auto’s in Nederland

Het aantal openbare laadpunten is vorig jaar in Nederland met ruim 30 procent toegenomen. Nederland telde eind vorig jaar ruim 85.000 laadpunten.

Amsterdam heeft de meeste laadpunten: automobilisten kunnen hun elektrische auto in de hoofdstad op 7748 plekken opladen. Daarna volgen Rotterdam (5009), Den Haag (4553) en Utrecht (3263), blijkt uit een analyse van ANP en LocalFocus.

Het gaat om publieke en semipublieke laadplekken. Die laatste staan bijvoorbeeld achter een poortje in parkeergarages. Ten opzichte van het aantal kilometers weg telt Nederland al jaren de meeste laadpalen van Europa.

Noord-Beveland aan kop

Afgezet tegen het aantal inwoners gaat de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland aan kop. Die telde aan het einde van het jaar 111 oplaadpunten. Op het eiland wonen slechts zo’n 7500 mensen, maar het wordt door veel toeristen bezocht. Hetzelfde geldt voor nummer twee Veere. Grootste stijger was het Drentse Aa en Hunze. Daar verviervoudigde het aantal laadpunten in een jaar tijd. Het waren er in 2020 nog 13, een jaar later 57.

Eén laadpaal kan overigens meerdere laadpunten hebben. Voor de analyse zijn cijfers gebruikt uit de Regionale klimaatmonitor. De Rijksoverheid verzamelt daarin gegevens over klimaat- en energiebeleid.

 

Subsidiepot al leeg voor dit jaar

Om het aantal elektrische auto’s omhoog te krijgen, heeft de overheid een subsidieregeling. De pot van 71 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto’s dit jaar is sinds vorige week leeg. Per auto bedroeg de overheidsbijdrage 3350 euro. In totaal was er genoeg voor ruim 21.000 nieuwe auto’s. Wie in de rest van dit jaar een nieuwe elektrische auto koopt, moet die helemaal zelf betalen. In januari 2023 komt er een nieuwe subsidieronde.

Voor tweedehands elektrische auto’s is er nog wel 3,5 miljoen euro van het jaarbudget van 20,5 miljoen euro beschikbaar.

Einde aan brandstofauto nadert

De Europese Unie wil in 2035 helemaal af van nieuwe auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. De Nederlandse overheid hoopt dat doel al in 2030 te bereiken. Natuur & Milieu betwijfelt of dat gaat lukken met het huidige beleid.

Voor veel consumenten is de hoge aanschafprijs het grootste struikelblok bij de aanschaf van een elektrische auto. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat hun werkgever een elektrische auto zou moeten aanbieden.

ANP/Bright

Dit is een artikel van

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*