Elektrisch rijden in de winter

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker, logisch want het brengt veel voordelen met zich mee. Desondanks zijn veel mensen zich niet bewust van de verschillen tussen elektrisch rijden in de zomer en in de winter. Hoe komt het dat de actieradius van de elektrische auto in de winter afneemt? En hoe kunnen we deze afname beperken?

Elektrische auto’s in de winter

De actieradius van de elektrische auto wordt steeds groter. Zo heeft de Tesla model S Long Range op een enkele acculading een actieradius van 525 kilometer. De afstand die de berijder in de praktijk haalt is echter erg afhankelijk van de rijstijl en weersomstandigheden zoals temperatuur, wind en regen. Vanaf oktober tot aan april kan het behoorlijk koud zijn in Nederland. Deze lage temperaturen hebben een negatief effect op het energieverbruik van de elektrische auto. In de winter is de luchtweerstand hoger dan in de zomer. Dit houdt in dat door de lagere temperaturen de lucht zwaarder wordt, waardoor de auto meer energie moet verbruiken dan in de zomer en de actieradius dus afneemt.

Batterijen elektrische auto

Ook heeft de batterij effect op het hoge energieverbruik van de elektrische auto in de winter. In de huidige elektrische auto’s liggen vrijwel altijd lithium-ion-batterijen. Deze batterijen kunnen minder goed tegen koude temperaturen. Als gevolg hiervan kan de accucapaciteit met 30% afnemen.

Een elektrische auto die 500 kilometer kan rijden in de zomer, kan bij een stevige vorst ineens maar 350 kilometer afleggen. Dit houdt in dat  hoe lager de temperatuur daalt, hoe sneller actieradius afneemt. Het verschilt per merk en model hoe groot dit effect is. Dat de lithium-ion-batterijen slecht tegen lagere temperaturen kunnen, kan je bijvoorbeeld merken op skivakantie. Op een koude skipiste loopt je telefoon ook een stuk sneller leeg. Je telefoon kan dan plotseling uitvallen. De batterij is niet leeg, maar kan als gevolg van de kou niet genoeg kracht meer leveren.

Tips voor elektrisch rijden in de winter

Voorverwarmen Maak gebruik van de moderne faciliteiten in de auto, zoals de auto voorverwarmen. Elektrische auto’s kunnen als ze verbonden zijn met de laadpaal het interieur voorverwarmen (vaak via de app van de auto). U rijdt dan weg met een verwarmd interieur en een volle accu. Houd er echter wel rekening mee dat het verwarmen van de auto veel energie kost wanneer de auto niet met een laadpaal verbonden is. Wanneer de interieurverwarming enkele graden lager wordt ingesteld, wordt dit gelijk vertaald in een grotere reikwijdte.

Actieradius vergroten  Komt het voor dat u in de knoei zit met de actieradius, gebruik dan zo min mogelijk elektronica tijdens het rijden. En hoe vervelend het ook is gebruik de verwarming niet en zet de radio uit. In een conventionele auto werkt die wel op de restwarmte van de motor, maar in een elektrische auto niet.

Gebruik Cruise Control Met een constante snelheid gebruik je minder energie.

Winterbanden Vanaf 7 graden zijn winterbanden een goede keus. Winterbanden bieden meer grip. Voor elektrische auto’s betekent meer grip, minder energieverlies en dus een langere actieradius.

Geleidelijk gas loslaten Het verschil bij een elektrische auto ten opzichte van een conventionele auto is het remmen. Een elektrische auto regenereert energie als u het gaspedaal loslaat. Door geleidelijk het gas los te laten kan de actieradius fors vergroten.

Bevroren laadkabel Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg ervoor dat de stekkeraansluiting van de auto droog is. Is de laadkabel toch vastgevroren? Gebruik een warmwaterkruik en de stekkeraansluiting is zo ontdooid.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*