Eerste Grote verzekeraar komt met aparte verzerking elektrische auto

Verzekeraar ZLM komt als eerste grote verzekeraar met een aparte verzekering voor elektrische auto’s. Hier zit onder meer pechhulp bij als een autobestuurder met een lege accu strandt. Dat is opmerkelijk omdat deze service zelfs niet standaard bij de ANWB Wegenwacht zit. De vraag is of andere grote verzekeraars nu ook met een aparte e-verzekering komen. Centraal Beheer laat weten ‘de marktontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten te houden’.

In het verleden reden met name zakelijk rijders in een elektrische auto. Maar je ziet nu dat steeds meer particulieren er één aanschaffen”, aldus ZLM-directeur Oscar Monshouwer. “De accu van een elektrische auto gaat soms sneller leeg gaat dan verwacht door (weers)omstandigheden.”

Bij ZLM, dat alleen actief is in Brabant en Zeeland, zijn ongeveer 200.000 auto’s verzekerd. Ongeveer 5000 daarvan zijn elektrisch. “Nu nog een klein aantal, maar we denken dat dit gaat groeien en daar willen we op inspelen.”

Onverwacht een lege accu

Het grootste nadeel van elektrisch rijden: de auto’s hebben een beperkte actieradius, die bij kou bovendien snel daalt. 

Monshouwer: “De actieradius is vaak niet zo groot als bij een brandstofwagen. Daardoor komen mensen soms onverwacht met een lege accu te staan. Een monteur kan een auto snel bijladen, zodat je na een kwartiertje alweer tien kilometer kunt rijden. Dat is vaak al genoeg om bij een laadpunt te komen.”

'Verzekering

Bij botsing vaak meer schade

Normaliter wordt de verzekeringspremie bepaald op basis van de waarde van de auto. Elektrische auto’s zijn duurder, waardoor er ook een hoge premie betaald moet worden. En bij een botsing op hoge snelheid is er ook vaak meer schade omdat dan de accupakketten beschadigd raken.

Toch gaat het volgens Monshouwer niet om een duurdere verzekering. “Veel eigenaren van elektrische auto’s zijn met de nieuwe premie juist 10 procent goedkoper uit, afhankelijk van auto en prijsklasse. We doen dit bewust omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. We willen zo ook ervaring opdoen met elektrisch rijden. Hoe ontwikkelt die schadelast zich?”

Leden van de Wegenwacht die met een lege accu komen te staan, moeten voor hulp per keer 90 euro extra betalen. De ANWB rekent die toeslag om te voorkomen dat bestuurders bewust tot het laatste moment doorrijden. Daar is ZLM niet bang voor. “We denken dat mensen niet bewust tot het uiterste gaan.”

Andere verzekeraars

Als één grote verzekeraar een nieuw product biedt, volgen vaak snel concurrenten.

Bij verzekeringskantoor Turien & Co kon je al sinds de zomer van 2022 een verzekering (via verzekeraar Ansvar) voor een stekkerauto afsluiten. Volgens de tussenpersoon, die met name duurdere auto’s verzekert, rijdt 17 procent van de klanten elektrisch. “Onder meer met een Tesla X en Y.”

Centraal Beheer laat weten ‘de marktontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten te gouden’. Hoeveel elektrische auto’s er bij de verzekeraar uit Apeldoorn verzekerd zijn, is niet openbaar. “Maar het gaat om 1,5 procent van onze portefeuille.”

Verzekeraar Univé geeft wel cijfers. Ongeveer 20.000 mensen hebben hun elektrische auto hier verzekerd. Een woordvoerder laat weten dat de verzekeraar wel heeft overwogen om een speciale verzekering voor elektrische auto’s te ontwikkelen. 

“We hebben besloten om hier voorlopig niet voor te kiezen. In de basis is het risico van een elektrische auto namelijk niet heel anders dan auto met fossiele brandstof en zijn de risico’s die een verzekerde extra kan verzekeren dan ook beperkt.”

Angst voor lege accu

Onderzoek van Univé toont bovendien aan dat de angst voor een lege accu bij elektrische auto’s vaak groter is dan de daadwerkelijke kans op het stilvallen van deze auto’s als gevolg van een lege accu. “In de praktijk gebeurt dit even frequent als fossiele brandstofauto’s die met een lege tank tot stilstand komen.”

Wie pechhulp bij de verzekeraar afsluit, wordt bovendien al geholpen bij een lege accu en ook is de laadkabel al meeverzekerd. 

Een woordvoerder van Interpolis laat weten dat hier nog geen plannen zijn voor een speciale verzekering voor elektrische auto’s. Dat geldt ook voor Allianz Direct.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*