Zelfrijdend voertuig? Nauwkeurige plaatsbepaling!

“Autonoom rijden kan een oplossing zijn voor het openbaar vervoer in landelijk gebied.”

Provincie Gelderland test de zelfrijdende WEpod op de openbare weg. Het Kadaster helpt bij de plaatsbepaling.

De WEpod is een klein elektrisch shuttle-busje zonder bestuurder, stuurwiel en rempedaal. Nederland is het eerste land ter wereld waar zo’n voertuig ook daadwerkelijk als proef de openbare weg op mag.

Innovatie en besparing

Marieke Kassenberg is beleidsstrateeg mobiliteit van de provincie Gelderland. Hoe kwam Gelderland op het idee van autonoom rijden? Kassenberg: “De provincie wil laten zien dat innovatie iets oplevert. Autonoom rijden kan een oplossing zijn voor het openbaar vervoer in landelijk gebied. Immers, de provincie subsidieert het openbaar vervoer en 70% van de kosten zijn personele kosten. Daarnaast zijn zaken als aansprakelijkheid, verkeersveiligheid en data privacy, overheidszaken waar we in het beginstadium van deze ontwikkeling bij betrokken willen zijn. We legden contact met de TU Delft en zo ging het rollen.”

Proeftraject

Op een afgebakend proeftraject tussen de campus universiteit Wageningen en station Ede/Wageningen rijdt sinds voorjaar 2016 een voertuig genaamd de WEpod. Het rijdt nu nog met 18 km/u. Voorlopig nog met een steward aan boord, die bij noodgevallen kan ingrijpen.

Plaatsbepaling cruciaal

Bij autonoom rijden is nauwkeurige plaatsbepaling cruciaal. Lennard Huisman, productmanager geodetische infrastructuur bij het Kadaster: “Een WEpod maakt gebruik van twee systemen om zijn plaats te bepalen. Eén daarvan gebruikt camera’s, lasers en sensoren voor de relatieve positiebepaling van de WEpod ten opzichte van een vooraf ingewonnen gedetailleerde kaart van het traject. De tweede methode is absolute plaatsbepaling via satellietsystemen, Global Navigation Satellite Systems (GNSS), zoals het Amerikaanse GPS-systeem. Op zichzelf zijn GNSS-systemen niet nauwkeurig genoeg voor plaatsbepaling met centimeterprecisie. Om een hoge nauwkeurigheid te behalen moeten fouten in de satellietwaarnemingen worden gecorrigeerd. Het Kadaster beheert een dienst voor het leveren van deze correcties onder de naam NETPOS (NETherlands POsitioning Service). NETPOS berekent de correcties door de fouten in de satellietwaarnemingen te bepalen ten opzichte van een netwerk van vaste referentiepunten in het land.”

TU Delft

De TU Delft nam contact op met het Kadaster met het verzoek om NETPOS te mogen gebruiken. Op het gebied van plaatsbepaling van de WEpod is er veel werk verricht door Peter de Bakker (TU Delft). Een team van specialisten/studenten is in Wageningen nog dagelijks bezig om het te vervolmaken.

Praktijk en toekomst

De WEpod maakt gebruik van vooraf geregistreerde data van het traject en de data die de WEpod realtime zelf inwint met camera’s, sensoren en lasers. Dit maakt de WEpods ‘intelligent’, zelflerend, zodat ze op allerhande verkeerssituaties kunnen anticiperen, zoals overstekende fietsers. Waar loopt men in de praktijk van Wageningen nog tegenaan? Huisman: “De WEpod had in eerste instantie veel last van interferentie, systemen die elkaar nadelig beïnvloeden. Tijdens het ontwikkeltraject zijn die opgelost.” Hoe ziet de provincie de toekomst? Kassenberg: “De ontwikkeling zal nog ongeveer drie jaar vergen. Daarna gaan we bij de volgende OV-aanbesteding bekijken op welke routes we zelfrijdende busjes kunnen inzetten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*