Een aantal oude bekende rondvaartboten zal over drie jaar niet meer door de Amsterdamse grachten varen. Dat is het gevolg van een nieuwe verdeling van de vergunningen voor grote rondvaartboten in de stad, boten van veertien tot twintig meter. Een op de drie vergunningen is voor nieuwe toetreders op de markt.
Het gaat om vergunningen voor de periode 2020-2030. Amsterdam moest de markt openstellen voor nieuwe exploitanten als gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Dat had bepaald dat Amsterdam niet meer licenties voor onbepaalde tijd meer mocht afgeven.
Ook zegt de gemeente te moeten voldoen aan Europese regels op het gebied van duurzaamheid en lawaai en wil Amsterdam de drukte op de grachten aanpakken. Alle rondvaartboten die over drie jaar varen zijn elektrisch.
De Hildebrand
Er zijn 135 vergunningen verdeeld, zestig in de categorie gezichtsbepalend, voor opvallende boten, en 75 reguliere vergunningen. Die laatste zijn verdeeld via een loting, waarbij een hoop aanvragers buiten de boot vielen. De gemeente kreeg honderden aanvragen binnen. De nieuwe boten moeten allemaal nog worden gebouwd.
Veel rederijen die al heel lang rondvaarten door de stad verzorgen, zeggen dat ze nu boten naar de schroot moeten sturen of dreigen failliet te gaan. In Het Parool worden bekende schepen genoemd die straks niet meer zullen varen, zoals De Soeverein van rederij Cruise en de oudste boot van de stad, de Hildebrand uit 1880 van Rederij de Nederlanden.
Volgens wethouder Kock blijft een aantal klassieke Amsterdamse rondvaartboten behouden. Hij noemt daarbij de boot waarop het Nederlands elftal in 1988 door de grachten heeft gevaren.
In de Amsterdamse rondvaartsector werken duizend mensen. Die vervoeren jaarlijks naar schatting 4 miljoen toeristen.
Laat een reactie achter