Waar bestaat de prijs voor zonnepanelen uit?
Opbouw prijs zonnepanelen
Hoe ziet het kostenplaatje van een zonnestroomsysteem eruit? De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard is het aantal panelen van belang, evenals het het type zonnepanelen, het type omvormer, de garanties, de installatie en de mogelijkheid om btw terug te vragen. Daarnaast is de samenstelling van het pakket van de betreffende aanbieder van belang. Op dit moment zijn er meer dan 1.000 aanbieders van zonnestroomsystemen, van lokale installateurs tot grote energiemaatschappijen. Deze grote hoeveelheid partijen betekent een grote variatie in de pakketten die worden aangeboden. De verschillen tussen de aangeboden pakketten beïnvloeden de prijs. Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?
- De kosten van een zonnepaneel zijn afhankelijk van het type en de kwaliteit. In de markt duiken soms zogenaamde ‘dumppanelen’ op. Dit zijn vaak verouderde panelen met een lager vermogen en mindere kwaliteit. Vraag daarom goed naar de eigenschappen en certificaten van het paneel.
- Een omvormer moet specifiek zijn ingesteld op een bepaald aantal panelen. Een te grote (dure) of een te kleine (goedkope) omvormer zal niet het beoogde resultaat opleveren.
- Is de omvormer (gratis) uitleesbaar en wordt er (op afstand) meegekeken of het systeem naar behoren werkt?
- Worden er meerkosten gerekend wanneer het kabeltraject wat langer uitvalt of is dit voor rekening van de aanbieder?
- Is het plaatsen van een extra groep in de meterkast opgenomen in de offerte?
- Zorgt de aanbieder ook voor het eventueel vervangen van de meter als deze niet geschikt is om terug te leveren aan het netwerk?
- Is de installatie bij de prijs inbegrepen of gaat het om een doe-het-zelf pakket?
- Met verschillende aanbieders krijgt u ook te maken met verschillende garanties. Let goed op de duur van de systeemgarantie en een enventueel aanvullende opbrengstgarantie.
- Is het voordeel met betrekking tot de teruggave van de btw al meegenomen in de offerte of niet?
- Zijn de installateurs bekwaam in het installeren van zonnepanelen? Is de installateur aangesloten bij de brancheverenigingen Holland Solar en/of UNETO-VNI?
Kosten zonnepanelen gemiddeld gezin
Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4.500 kWh elektriciteit. Het gemiddelde systeem dat bij Sungevity wordt aangeschaft is een pakket van 10 tot 12 panelen. De prijs van een dergelijk compleet pakket zonnepanelen ligt tussen de € 4.500,- en € 5.200,-. Hiermee kan een gezin meer dan 50% van haar jaarlijkse stroomverbruik goedkoop en groen wijze opwekken.
Bij een dakoriëntatie op het zuiden zonder obstakels die schaduw op de panelen werpen zal de opbrengst liggen tussen de 2.200 en 2.600 kWh per jaar. Het rendement op een dergelijke investering ligt ruim boven de 10%. Daardoor heeft een gemiddeld gezin de investering er na 7 à 9 jaar uit.
Bij een minder gunstige oriëntatie of als er sprake is van schaduwfactoren ligt het rendement vaak iets lager. Zelfs dan is het rendement op zonnepanelen meestal hoger dan de rente die u krijgt op een spaarrekening.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Het beste neemt u altijd een compleet pakket dat volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie. U krijgt daarom altijd een installatie van A tot Z. Dit bestaat uit de zonnepanelen, de bevestigingsmaterialen, de bekabeling, de omvormer, het plaatsen van een extra groep, de monitoringsmogelijkheden via wifi en uitgebreide product-, installatie- en opbrengstgaranties. Ook kan voor u de registratie worden bijgehouden bij de netbeheerder en het eventueel vervangen van uw meter voor een slimme meter. Bij de prijzen moet rekening worden gehouden met het verlaagde btw-tarief op arbeid.
Er zijn bedrijven die garanderen dat de voorspelde opbrengst ook de daadwerkelijke opbrengst is. Verder garanderen deze bedrijven soms ook dat de geoffreerde prijs ook de daadwerkelijke prijs is, ook al moeten ze een meter extra bekabeling aanleggen. Op deze manier weet u precies waar u aan toe bent. Geen verrassingen achteraf!
Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Wij kunnen u weliswaar helpen bij het terug vragen van de btw over de aanschaf en installatie van uw zonnestroomsysteem, maar laten dit uitvoeren door onze accountant. Daar vragen zij een kleine vergoeding voor. Ook kunnen we voor u de juiste subsidie aanvragen, de M.I.A. (Milieu Investering Aftrek) aanvragen als ook de VAMIL regeling voor het versnelt af schrijven van uw installatie. Dit kan vaak meer dan de helft van de totale aanschaf schelen. Waardoor u met het dubbele rendement uw istallatie kan terug verdienen tussen de 3,5 en 4,5 jaar terwijl u de afschrijving in 3 jaar mag doen.
Wenst u meer informatie, vraag deze dan op via ons e-mailadres: info@move-nl.com
Binnenkort komt MOVE met goedkopere totaalpakketten die ongeveer 20% lager in aanschafwaarde zijn.
Zie ook combinaties van Carports met Zonnepanelen in verschillende grootte.
Laat een reactie achter