NASA werkt aan zuinig elektrisch vliegtuig

maandag 20 juni 2016 09:02

NASA test een nieuw vliegtuigje met 14 elektromotoren aan de vleugels. Voor de komende jaren werkt de organisatie aan grotere elektrische vliegtuigen.

NASA hoopt dat het gebruik van een groot aantal elektrische motoren zal leiden tot een flinke besparing op het energieverbruik van het vliegtuigje. Bij een snelheid van 280 kilometer per uur zou het verbruik vijf keer lager moeten liggen dan bij vergelijkbare privévliegtuigjes.

Het experimentele vliegtuigje, de X-57 (bijnaam: Maxwell), maakt onderdeel uit van de grootse plannen die NASA met elektrische vliegtuigen heeft. In de komende tien jaar hoopt NASA ook vijf grotere elektrische vliegtuigen te kunnen presenteren, zo heeft Charles Bolden de lucht- en ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt tijdens Aviation 2016.

Airbus en Boeing

Behalve NASA ontwikkelen ook verscheidene andere partijen elektrische en hybride vliegtuigen. Zo werkt Boeing aan een conceptvliegtuig dat traditionele motoren gebruikt voor het opstijgen maar tijdens het vliegen overschakelt op elektrische aandrijving. Vorig jaar vloog Airbus met een elektrisch vliegtuigje over het kanaal. Hoewel de huidige batterijtechnologie nog een obstakel is voor toepassingen in grote vliegtuigen, verwacht Airbus dat de eerste hybride vliegtuigen met honderd zitplaatsen in 2030 zouden kunnen vliegen.

 

De Groene Courant schreef hierover:

UTRECHT – NASA test een experimenteel elektrisch vliegtuig met 14 motoren die geïntegreerd zijn in een speciaal ontwikkelde vleugel.

Het vliegtuig valt onder het X-programma, experimentele vliegtuigen in de Verenigde Staten die vooral door de Amerikaanse luchtmacht werden getest. In 1947 startte het programma met een vliegtuig dat sneller dan het geluid kon vliegen.

Het nieuwe vliegtuig wordt X-57 genoemd. In de planning staan onder andere 5 grotere vliegtuig die voor transport kunnen dienen.

Het ontwerp borduurt voort op een bestaand vliegtuig. Alleen de vleugels zijn uniek met 14 elektrische motoren. Hiervan zijn 12 motoren bedoeld voor het opstijgen en landen. Aan het uiteinde van elke vleugel zit een grotere motor die gebruikt wordt op kruishoogte.

VOORDELEN

Deze speciale combinatie moet ervoor zorgen dat het energieverbruik voor een klein vliegtuig significant daalt wanneer het vliegtuig met een snelheid van zo’n 300 kilometer per uur vliegt.

Volgens NASA heeft elektrisch vliegen in potentie nogal wat voordelen. Normaliter kost het relatief meer brandstof wanneer vliegtuigen sneller vliegen, maar bij elektrische motoren gaat dit niet op. NASA verwacht daarom bijvoorbeeld kortere reistijden. Ook is er minder geluidsoverlast.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*