Fastned wil eigen zonneparken bouwen

Nu lijdt Fastned nog verlies en het draait nog een zeer geringe omzet, maar het bedrijf dat een netwerk van laadstations voor auto’s exploiteert denkt nu al over de bouw van zonneparken, om later zelf een deel van de stroom die het verkoopt op te wekken.

Dat blijkt uit de prospectus die bij de recente uitgifte van obligaties werd uitgegeven. Navraag bij Michiel Langezaal, mede-oprichter en ceo van Fastned, leert dat het bedrijf niet op korte termijn met zonneparken begint. Het is meer een tienjarenplan.

Fastned onderscheidt zelf vier fases. Het zit nu nog in de eerste fase: een netwerk aanleggen in Nederland. Daarna zouden de uitbouw in de rest van Europa en lagere prijzen door sneller laden moeten volgen. Uiteindelijk moet het bedrijf dan in fase vier belanden: door Fastned omschreven als ‘Eigen zonne- en windparken’.

Fase 2 en 3 zullen ongeveer parallel lopen, zegt Langezaal. Volgens hem is het bedrijf daarmee bezig tot het jaar 2020. Daarna is het tijd voor fase vier.

Wel zon, geen wind

Het blijkt dat we van windparken voor Fastned niet zoveel hoeven te verwachten. Desgevraagd zegt Langezaal dat wind niet zo’n heel grote energiebron is, zon is volgens hem een veel grotere bron van energie. Met een jaarlijkse daling van de prijs van zonnepanelen van 20 procent is zonne-energie volgens Langezaal de allergoedkoopste energiebron aan het worden. In Dubai is dat nu al zo, in Nederland zal dat na 2020 het geval zijn, zegt hij.

Nu zitten er al wel zonnepanelen op de laadstations van Fastned, maar dat is niet genoeg om in de eigen behoefte te voorzien. Daarom dat het bedrijf er over denkt om te zijner tijd eigen zonneparken te bouwen.

Zwakke balans

Mocht Fastned besluiten om ooit zonneparken te bouwen, dan zal daarvoor extra geld moeten worden aangetrokken. Het bedrijf had eind juni een negatief eigen vermogen. Voor de rest staan er met name rentedragende schulden op de balans.

Fastned draait ook nog met verlies. In de eerste zes maanden van het jaar ging het om 2,2 miljoen euro, op een omzet van 85.000 euro. Daarmee steeg de omzet wel in vergelijking met de 24.000 euro van dezelfde periode in 2015, maar het verlies liep ook op.

In het eerste halfjaar stroomde er ook geld uit het bedrijf. Zo was de netto kasstroom uit operationele activiteiten 1,1 miljoen negatief. Eind juni was er een kleine 3,6 miljoen euro in kas. Als dat zo doorgaat dan is Fastned vrij snel weer door de liquide middelen heen. Als het bedrijf daarnaast ook nog investeringen wil doen, dan gaat het nog sneller. In het eerste halfjaar werd er bijna 1 miljoen euro in laadstations gestoken. Het enige waardoor er nu geld het bedrijf instroomt is via de uitgifte van aandelen (in het eerste halfjaar) en obligaties.

Autogiganten zetten in op elektrisch

De grote autoconcerns hebben grote verwachtingen van elektrisch rijden. Zo gooit Volkswagen het roer om en zet het in op elektrisch rijden. Daimler investeert 11 miljard in elektrische modellen. Volkswagen, BMW, Daimler en Ford willen een netwerk van duizenden snellaadpalen in Europa bouwen. De Duitse overheid zet vol in op elektrisch rijden. Duitsland trekt 2 miljard euro uit om het rijden in elektrische auto’s te bevorderen.

De kosten van een elektrische auto zijn in 2025 lager dan die van een auto met een verbrandingsmotor, verwacht Bloomberg New Energy Finance-instituut.

Fastned staat open voor samenwerking of overname

Fastned is nu nog alleen in Nederland actief. Het kijkt wel naar andere landen, in eerste instantie Duitsland. Maar Fastned heeft daar nog geen concessies voor de bouw van laadstations, zegt Langezaal. Desgevraagd zegt hij open te staan voor samenwerking. Of hij ook open staat om te worden overgenomen? ”Welk bedrijf staat niet open voor een overname, veel is te koop voor een juiste prijs”, zegt hij.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*