‘Supercondensator laadt elektrische auto op in enkele minuten’

Onderzoekers aan de University of Surrey en University of Bristol hebben een nieuwe supercondensator ontwikkeld die elektrische auto’s in enkele minuten kan opladen. Smartphones en laptops hebben door de wellicht revolutionaire technologie slechts enkele seconden nodig om op te laden.

Dat stelt de University of Surrey in een persbericht.

Supercondensator

Een supercondensator is, net als een traditionele batterij, in staat om energie op te slaan. Het voordeel van een supercondensator is dat deze veel sneller kan laden en ontladen. Het nadeel is echter dat een supercondensator een veel lagere energiedichtheid heeft dan een batterij. Tot op heden waren supercondensatoren dan ook niet inzetbaar voor smartphones, laptops en elektrische auto’s.

De University of Surrey stelt dat het nieuwe onderzoek de deur heeft geopend naar supercondensatoren die wel een hoge energiedichtheid hebben, wat kan resulteren in wellicht revolutionaire mogelijkheden. De ontdekking van een nieuw polymeer kan voor deze hogere energiedichtheid gaan zorgen.

Dr. Brendan Howlin van de University of Surrey: “Er is een wereldwijde zoektocht aan de gang naar nieuwe manieren van energieopslag en deze nieuwe supercondensator heeft de potentie tot baanbrekende ontwikkelingen.”

Elektrische vliegtuigen?

Elon Musk stelde eerder dat supercondensatoren in de toekomst wel eens kunnen zorgen voor elektrisch luchttransport. De University of Surrey stelt in het persbericht dat de nieuwe supercondensator dit zomaar zou kunnen waarmaken.

Supercondensatoren worden in China al gebruikt in bussen. Deze bussen hebben echter een kleine actieradius en moeten na twee á drie haltes weer opgeladen worden. De nieuwe technologie van de universiteit zou ervoor kunnen zorgen dat deze bussen na twintig tot dertig haltes pas weer opnieuw opgeladen hoeven te worden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*