Snelle E-bikes niet welkom op Utrechtse fietspaden

UTRECHT – Vanaf volgend jaar mogen snelle e-bikes die 45 kilometer per uur halen in de gemeente Utrecht niet meer op het fietspad rijden. Op 1 januari worden die speed-e-bikes aangeduid als brommers en die zijn in Utrecht al langer verbannen van het fietspad. De VVD vreest voor de populariteit van e-bikes en stelt raadsvragen.

Eigenaren van de snelle fietsen zien het niet zitten om naar de rijbaan te moeten en ook de VVD in Utrecht denkt dat het geen goede oplossing is. Fietsers zullen zich met name op de doorgaande wegen, zoals de Kardinaal de Jongweg, niet veilig voelen, zegt de fractie.

Volgens de VVD rijden speed-e-bikers liever op het fietspad en zijn ze wijs genoeg om daar hun snelheid aan te passen, in tegenstelling tot jongeren op bromfietsen.

De speed-e-bike of speed pedelec wordt gezien als een goed alternatief voor de auto op de middellange afstand. Forenzen die tussen de vijftien en dertig kilometer van hun werk wonen, zouden met zo’n snelle fiets eerder aankomen. Ook is het beter voor het milieu en de gezondheid dan een autorit.

De gemeente Utrecht geeft subsidie aan mensen die willen overstappen. De VVD vreest nu dat de nieuwe verkeersmaatregel er voor zal zorgen dat minder mensen overstappen op de snelle e-bike.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*